Mozaik

Ezekre figyeljünk, ha jó szaloncukrot szeretnénk venni

wikimedia commons
wikimedia commons
Az összetevők listáját mindenképpen érdemes átnézni.

Szűk egy hónap van karácsonyig, és a bevásárlólistákon már most előkelő helyet kap a szaloncukor. Vásárlás előtt azonban nem árt körültekintően választani: a látványos csomagolás könnyen félrevezethet, és előfordulhat, hogy a minőségi termék helyett gyengébb összetételű édesség kerül a kosárba, írja a vaol.hu.

A szaloncukrok esetében fontos, hogy a termék a higiéniai feltételeknek, a nyomonkövethetőségnek megfeleljen, fontosak az adalékanyagok és a Magyar Élelmiszerkönyv és a gyártmánylap előírásainak való megfelelés. Ezeket a Nébih ellenőrzi.

Mire figyeljünk mi, mikor szaloncukrot választunk?

Mindenképpen nézzük meg az összetevők listáját. Ha túl olcsó egy szaloncukor, azon valószínűleg nem csokoládé, hanem egy ahhoz hasonló massza – étbevonó – a bevonat. Ha étcsokoládéban minőséget keresünk, érdemes 50 százaléknál magasabb kakaóvaj-tartalmú szaloncukrot választani. Ennek szerepelnie kell a csomagoláson, a doboz oldalán még ha a boltokban, adventi vásárokban kimért is a szaloncukor

– mondta el Pusztai Karolin, a Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakoktatója. A valódi csokoládé alapanyagai ma már drágábbak (kakaóbab, cukor), így a jobb minőségű termékek ára kilogrammonként 8–10 ezer forint között mozoghat. Előfordul az is, hogy a gyártók nem árat emelnek, hanem a csomagolás mennyiségét csökkentik. A fogyasztói élményt ugyanakkor leginkább a töltelék minősége határozza meg, teszi hozzá a szakértő.

Pusztai Karolin szerint továbbra is a töltött, desszert jellegű szaloncukrok a legnépszerűbbek, miközben újjáéledt a hagyományos konzum iránti érdeklődés is. A klasszikus zselés mellett ma nagyon keresettek a divatos ízek – például a pisztáciás vagy a meggyes (feketeerdő) változatok. Egyre többen figyelnek az összetevőkre is:

nő a kereslet a hozzáadott cukor nélküli, glutén- vagy laktózmentes termékek iránt. A prémium kategóriában a gyártók mesterséges aromák helyett aszalt gyümölcsöt, gyümölcspasztát és más természetes alapanyagokat használnak.

A legismertebb típusok közé tartozik a fondan-, zselés-, marcipán- és vajkaramellás szaloncukor.

A szaloncukorra vonatkozó előírások

A szaloncukrokat fajtájuk szerint többek között kandírozott, mártott vagy töltött termékként különböztetik meg, és minden darabot egyenként, pillangós zárással kell csomagolni. A külső bevonat – legyen az csokoládé, bevonómassza vagy cukorkristály – védi a terméket, és javítja az élvezeti értékét; a mártott szaloncukrok bevonatának legalább 20 százalékot, a töltött változatok külső rétegének pedig legalább a teljes tömeg 25 százalékát kell kitennie. Egy kilogramm szaloncukor legalább 70 szemet tartalmaz, és a csomagoláson szerepelnie kell annak, milyen típusú szaloncukorról van szó, milyen bevonattal készült, illetve milyen tölteléket tartalmaz. A prémium minőségű szaloncukrokat díszdobozban hozzák forgalomba, és a csomagoláson azt is fel kell tüntetni, hogy minimum hány darab található benne.

Korábban megírtuk, hogy a Szent Korona Cukrászda Karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus kekszes karamellás szaloncukra lett az év szaloncukra, és arról is, hogy egyre kisebb és egyre drágább a szaloncukor.

Kapcsolódó
Így lett a szaloncukor Magyarország édes karácsonyi hagyománya
Hogyan lett ez az édesség a magyarok karácsonyának egyik jelképe?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik