Szűk egy hónap van karácsonyig, és a bevásárlólistákon már most előkelő helyet kap a szaloncukor. Vásárlás előtt azonban nem árt körültekintően választani: a látványos csomagolás könnyen félrevezethet, és előfordulhat, hogy a minőségi termék helyett gyengébb összetételű édesség kerül a kosárba, írja a vaol.hu.
A szaloncukrok esetében fontos, hogy a termék a higiéniai feltételeknek, a nyomonkövethetőségnek megfeleljen, fontosak az adalékanyagok és a Magyar Élelmiszerkönyv és a gyártmánylap előírásainak való megfelelés. Ezeket a Nébih ellenőrzi.
Mire figyeljünk mi, mikor szaloncukrot választunk?
Mindenképpen nézzük meg az összetevők listáját. Ha túl olcsó egy szaloncukor, azon valószínűleg nem csokoládé, hanem egy ahhoz hasonló massza – étbevonó – a bevonat. Ha étcsokoládéban minőséget keresünk, érdemes 50 százaléknál magasabb kakaóvaj-tartalmú szaloncukrot választani. Ennek szerepelnie kell a csomagoláson, a doboz oldalán még ha a boltokban, adventi vásárokban kimért is a szaloncukor
– mondta el Pusztai Karolin, a Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakoktatója. A valódi csokoládé alapanyagai ma már drágábbak (kakaóbab, cukor), így a jobb minőségű termékek ára kilogrammonként 8–10 ezer forint között mozoghat. Előfordul az is, hogy a gyártók nem árat emelnek, hanem a csomagolás mennyiségét csökkentik. A fogyasztói élményt ugyanakkor leginkább a töltelék minősége határozza meg, teszi hozzá a szakértő.
Pusztai Karolin szerint továbbra is a töltött, desszert jellegű szaloncukrok a legnépszerűbbek, miközben újjáéledt a hagyományos konzum iránti érdeklődés is. A klasszikus zselés mellett ma nagyon keresettek a divatos ízek – például a pisztáciás vagy a meggyes (feketeerdő) változatok. Egyre többen figyelnek az összetevőkre is:
A legismertebb típusok közé tartozik a fondan-, zselés-, marcipán- és vajkaramellás szaloncukor.
A szaloncukorra vonatkozó előírások
A szaloncukrokat fajtájuk szerint többek között kandírozott, mártott vagy töltött termékként különböztetik meg, és minden darabot egyenként, pillangós zárással kell csomagolni. A külső bevonat – legyen az csokoládé, bevonómassza vagy cukorkristály – védi a terméket, és javítja az élvezeti értékét; a mártott szaloncukrok bevonatának legalább 20 százalékot, a töltött változatok külső rétegének pedig legalább a teljes tömeg 25 százalékát kell kitennie. Egy kilogramm szaloncukor legalább 70 szemet tartalmaz, és a csomagoláson szerepelnie kell annak, milyen típusú szaloncukorról van szó, milyen bevonattal készült, illetve milyen tölteléket tartalmaz. A prémium minőségű szaloncukrokat díszdobozban hozzák forgalomba, és a csomagoláson azt is fel kell tüntetni, hogy minimum hány darab található benne.
Korábban megírtuk, hogy a Szent Korona Cukrászda Karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus kekszes karamellás szaloncukra lett az év szaloncukra, és arról is, hogy egyre kisebb és egyre drágább a szaloncukor.

