Ugye a recept egyszerű: vegyünk egy fazekat, töltsük meg háromnegyedig vízzel, tegyünk bele sót és egy kevés olajat, majd tegyük oda forrni. A lobogó vízbe tegyük a tésztát és néhány perc múlva kész is vagyunk. A tésztára öntjük a szószt és ehetünk is.
Legalábbis ezt állítja Harold McGee, a Keys to good cooking (A jó főzés kulcsai) című könyv szerzője, aki olyan módszert javasol, amely segítségével sok energiát, vizet és időt spórolhatunk.
McGee szerint fazék helyett serpenyőt érdemes használni, mivel a fekvő spagettinek kevesebb víz is megteszi. Azt javasolja, hogy a tésztát egyből tegyük bele a hideg vízbe, ne várjuk meg, amíg a víz felforr, így a tésztaszálak nem ragadnak össze. A főzésnél megmaradt vizet ugyanakkor felhasználhatjuk a szósz elkészítésénél is.