Otthon készült

Gyere velünk szalonnázni – Ismerd meg a fajtáit és készítésük fortélyait

Erdélyi-, kolozsvári-, császár-,  kenyérszalonna... Most bemutatunk néhány kedvencet.

Erdélyi szalonna

A disznó  hasa aljából készül.  Először sós, van ahol fokhagymás vízben megabálják, és füstölik. A gyakorlatban: a hasi szalonnát sóval bedörzsöljük, 5-6 nap után fokhagymával ízesített sós lébe rakjuk és 8-10 napig érleljük. Ezután forrás előtt levő vízben kb. 1 óra hosszat abáljuk. Zsinegre fűzzük, szikkasztjuk, és hideg füstön világosbarnára füstöljük. Ha pedig kész, szeleteld fel a szalonnát fél centi vastag csíkokra, és süsd pirosra. Sózott lila hagymával és kenyérrel isteni csemege, de sütés nélkül is remek.

Fotó:székelytermék.ro
Fotó:székelytermék.ro

Kolozsvári szalonna

Oldalasból készül.  Sózás és pácolás után füstölik, de nem főzik. Sokáig eláll, ha megfelelően tárolják. Használható csülök helyett, bablevesbe vagy székelykáposztába, töltött káposztába. Reggelire friss kenyérrel, tormával nagyon finom, de vacsorára is megállja a helyét, ha héjában sütőben (kemencében) sült burgonyával fogyasztjuk. Kis savanyú káposztával.

A bacon szalonna teljesen ugyan ez, csak bőr nélkül és vékonyra szeletelve kapható.

Fotó:liliomkert.lapunk
Fotó: liliomkert.lapunk

Főtt császárszalonna
Szintén oldalasból készül. Sós vízben megfőzik és alkalmanként speciális eljárással füstölik. E nélkül hamar megromlik. Sütőben ropogósra sütve igazi ínyenc falat lehet.

Abált vagy csécsi szalonna
Tokaszalonnából készül. Minkét szalonnafajtának a lelke a sok fokhagyma, tehát készítésénél alap a sós- fokhagymás víz, amiben megfőzzük. A sima abált szalonnát “meztelenül” esszük, míg a csécsi szalonnát pirospaprikában is megforgatjuk. Túl sokáig nem tartható el, bár valljuk meg, hogy a jó szalonnánál a megromlás veszélye nem is áll fenn.

Fotó:mezőberényi házikolbász
Fotó:mezőberényi házikolbász

Csemege szalonna  

A bőrös hátrészt besózzák, pácolják, majd füstölik. Ennek a fajta szalonnának elvileg nem lenne szabad megromolnia, maximum megavasodhat, de ez is ritka, ha jól van tárolva. Aki táborozik, az jól ismeri ezt a fajta szalonnát, ugyanis ezt sütjük tábortűznél, a jól ismert kenyérre csepegtetős módszerrel. A töltött káposztába sovány húsból készült a töltelékhez, kerülhet darálva is és egy kis darab belefőhet. Karakteresebb lesz az íze.

És van még:

Kenyérszalonna: ez a karajon lévő zsírréteg., amit sóznak, pácolnak és füstölnek. A legtöbb falusi disznóvágáson ezt a szalonnát készítik, ugyanis a disznónak ezt a részét lehet legkevésbé felhasználni más módon.
Sózott szalonna: sóban érlelt, levegőn megszárított, nem füstölt szalonna.
Teaszalonna: sózás és pácolás után kerül a boltokba, viszonylag rövid ideig áll el.

Fotó:élemiszerkiszallitas.hu
Fotó:élemiszerkiszallitas.hu

Összegezve elmondhatjuk, hogy két fontos eljárással készíthetjük kedvenc szalonnánkat

Az abálás nem más, mint a szalonna 95 fokos sós, fokhagymás vízben való lassú főzése. Ettől a szalonna finomabb és porhanyósabb lesz.

Füstölés: a füstölés az élelmiszertermékek legrégibb tartósítási módja, mely azon alapul, hogy a fa tökéletlen elégése során antiszeptikus hatású illó vegyületek képződnek.

A szalonna a hűvös helyet szereti. Legideálisabb a padlás, a kamra, spájz. Ha nincs, akkor a hűtő marad, de vigyázzunk, mert megavasodhat, megpenészedhet, magába gyűjtheti a szagokat. Csomagoljuk sütőpapírba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik