Otthon készült

5 toplistás forró csokoládé ínyenceknek és kevésbé ínyenceknek

Nyáron, de még inkább télen, hab nélkül, de még inkább habosan, kicsik és nagyok kedvenc itala. Ez a forró csoki!

Először is nem árt tisztázni, hogy, hogy mi is a forró csoki. Jó tudni, hogy a forró csokiban rengeteg a valódi kakaó, tulajdonképpen ez teszi ki a legnagyobb részét, közepes mennyiségű a víz, és igen kevés a tej, vagy tejszín.

Eredetileg  az azték csoki italba nem finomított, hanem „mindent bele” zúzott-porított kakaót tettek

Ettől az ital nem volt édes, ellenben tartalmazta azokat a flavonoidokat, amik a finomítási eljárással egyre kevesebb mértékben maradnak a kakaóban. Ebben az eredeti italban nem volt tej, de volt benne ánizs, kukoricaliszt (sűrítőként), fahéj és chili. Gyógyhatásúnak tartották, és ma is az, amennyiben a csoki legalább 60 %-ot tartalmaz, finomítatlan kakaóból.

table-chocolate_62424c
Fotó: commons-media

Ha a sima forró csoki már unalmas, akkor lehet az ízesítést variálni, bátran kísérletezhetünk a különféle ízekkel. A fűszerek közül a vanília, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom, chili  bármikor alkalmazható, bátrabbak a bazsalikommal és a rozmaringgal is próbálkozhatnak. Az étcsoki mellett nagyon finom forró csokit lehet készíteni fehér csokiból is: ebben az esetben csökkenthetjük a plusz cukormennyiséget.

A forró csoki jó barátságban van az alkohollal is

Amarettóval, rummal, whisky-vel, konyakkal is kombinálhatjuk, és igazi varázslat lehet akkor is, ha narancs- vagy citromhéjjal ízesítjük. Elkészítésénél figyeljünk, a felmelegített cukros-vizes-citrusos tejet szűrjük le, mielőtt a csokit hozzáadnánk.

Az alábbi receptek kipróbálásra várnak. Melyik lesz a kedvencetek?

A legfinomabb forró csoki

Hozzávalók: 8 dl tej, 2 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál méz, 20 dkg 60−70% kakaótartalmú étcsokoládé, fahéj, tejszínhab, csokireszelék

Elkészítés

A tejszínt, a vaníliás cukrot keverjük össze és  egy edényben kis lángon melegítsük.  Közben az apróra tört csokit egy bögre tejjel langyosítsunk és addig kevergessük, amíg krémes állagú lesz .  A csokis krémet keverjük a tejszíneshez, és együtt melegítsük tovább. A végén tegyük bele a fahéjat és tejszínhabbal, csokireszelékkel tálaljuk.

Fahéjas-rumos forró csokoládé

Hozzávalók: 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 csapott evőkanál méz, 1 rúd fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál cukrozatlan minőségi kakaópor, 6 dkg étcsokoládé, 3 cl rum

Elkészítés

Felforrósítjuk a tejet, belekeverjük a fahéjat, a kakaót, az étcsokit és a vaníliás cukrot. A tűzről levéve 1-2 percig kevergetjük,  majd lassan hozzáadjuk a mézet, a tejszínt és a rumot is.

Különleges ízesítési variációk

–         őrölt vanília + chili

–         fahéj + ánizs + chili + gyömbér

–         fahéj + kardamom + chili+vanília

–         fahéj + vanília + szerecsendió

Ha mexikói forró csokira vagy gyors 2 perces változatra vágytok akkor  a fengshuitrend nyújt jó tanácsokat.

forró csoki lázár márta

Ha a pálcikás változatra vagytok kíváncsiak, a csakapuffin megmutatja, hogyan készíthetitek. Jópofa, egyszerű és még szép is. Karácsony közeledtével, ne felejtsük, ajándékba is kiváló.

forro-csokika

Végül de nem utolsó sorban a gyerekekről se feledkezzünk meg. A narancsos forró csokit imádni fogja az egész család. Ezen kívül nagyszerű karácsonyi italokat találtok családanyu oldalán.

Fazerinakaakao_1524

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik