Otthon készült

Pálinkából is készíthetünk gyógyító tinktúrát

Minden tinktúra kivonat, de nem minden kivonat tinktúra.

A tinktúra egy koncentrált, alkoholos gyógynövény kivonat. A  kivonatok esetében a hatóanyagokat ecettel, glicerinnel,  alkoholtól eltérő folyadékkal nyerjük ki.

Két módon készíthetünk tinktúrát:

Friss gyógynövényből

Töltsünk meg egy  a befőttesüveget 3/4-ig tisztított és felaprított gyógynövénnyel. Öntsük fel alkohollal úgy, hogy ellepje. Zárjuk le, hogy jól rázható legyen.

 Szárított gyógynövényből

Az üveget a feléig, maximum 3/4-ig tegyük  gyógynövénnyel. A ráöntött alkohol ez esetben is el kell, hogy lepje a gyógynövényt.

A tinktúrák érési ideje 2-4 hét, függően attól, hogy milyen növényből, illetve a növény mely részéből készítjük. A magvaknak, gyökereknek több idő szükséges. A tinktúrát minden nap rázzuk fel 1-2-szer, hogy jobban kioldódjon a hatóanyag. Ha elkészült, akkor egy tál felett szűrjük át  az üveg tartalmát, majd a megmaradt növényből is paszírozzuk ki a nedvességet, majd töltsük át egy üvegcsébe és matricázzuk fel a nevével, elkészítési idejével és alkohol százalékával. Tartsuk hűvös, száraz helyen, s így több évig is eláll.

Milyen alkoholt használjunk?

40% – os, minőségi vodka
Leginkább használatos tinktúra készítésnél.  A legjobb a szárított vagy kisebb nedvességtartalmú gyógynövényekhez.

65% – 70% -os alkohol 

Minél nagyobb százalékú az alkohol, annál többet és egyszerűbben  oldja  ki a hatóanyagot a gyógynövényből. Általában nagyobb nedvességet tartalmazó növényekhez, gyökerekhez, magvakhoz használják.

80% felett
Olyan növények, növényi részek esetén alkalmazzuk leginkább, mikor nehezen kinyerhető a hatóanyag, például propolisz.

Pálinkát is használhatunk

Ha nem zavar az „illata”, a fent leírt módon egy jó kis hazaiból is nekiállhatunk a tinktúra készítésének. A hibátlan,  prémium minőségű pálinka gyógynövénnyel bolondítva valódi gyógyír lehet. Cseppenként!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik