Állítólag az ókori egyiptomi időkből származó recept, melynek gyógyító, energetizáló erőt tulajdonítottak. A lemúriai kenyér jó hatással van a bőrre és a hajra is, segíti az emésztést, ráadásul rendkívül illatos, aromás és finom. Ha a hozzávalók élettani hatását megismerjük, szerintünk sokan kipróbálják.
Búzacsíra: gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető. Csökkenti a szervezetben a szabadgyök-képződést, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Életfontosságú anyagai a A-, B-, E-, vitamin és a szelén, de jelentős a kalcium, magnézium, cink, mangán és folsav tartalma is.
Napraforgómag: bőséges olajtartalma is kiemeli az olajat adó növények közül. A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj. Ásványi anyagokat, nyomelemeket is bőven találunk benne. Az egészséges életmód hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt becsülik.
Lenmagolaj: az olajban megtalálható esszenciális zsírsavak szükségesek a megfelelő zsíranyagcsere folyamatokhoz, az energiatermeléshez, sejtfunkciók szabályozásához. A lenmag biztosítja számunkra az omega-3 zsírsavakat.
Tönkölybúza: a többi gabonafajtához képest jelentős rosttartalommal rendelkezik, ezért elősegíti az emésztést. A tönkölybúzának a hagyományos búzánál kedvezőbb az aminosav összetétele, lényegesen több ásványi anyagot és vitamint, valamint vasat, rezet és cinket tartalmaz.
Tökmag: fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban. A magban lévő 45%-os linolsav, valamint fitoszterin tartalomnál fogva elsősorban a hólyag- és prosztatabetegségek gyógyszereként tartják számon, de magas esszenciális zsírsav tartalma fokozott védelmet nyújt a szívinfarktus kialakulása ellen is. Ezen túlmenően jelentős mennyiségű E-vitamin és szelén található benne.
Recept 2 darab körülbelül 1 kg-os veknihez
1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt, 500 gr étkezési búzacsíra kávédarálóban megőrölve lisztszerű, kereskedelemben kapható termék), 10 gramm élesztő, 2 pohár élőflórás natúr joghurt, 6 dl 40 Celsius fokos víz, 3,5 teáskanál tengeri só, 9 evőkanál tökmagolaj, vagy lenmagolaj, 4 nagy marék hántolt, natúr napraforgómag, 2 marék hántolt tökmag, 2 db téglalap alakú sütőforma (11 cm széles X 30 cm hosszú X 8 cm magas), a forma kibélelésére sütőzacskó vagy celofán.
- Őröljük meg a búzacsírát és vegyítsük össze a tönkölyliszttel.
- Melegítsünk 6 dl vizet 40 Celsius fokosra, és olvasszuk fel benne az élesztőt.
- A lisztkeverékből tegyünk az élesztős vízbe annyit, hogy tejföl sűrűségű kovászt kapjunk.
- Tegyük a kovászt langyos helyre és jó fél órán át hagyjuk kelni.
- Ha felfutott, adjuk az egészet a lisztkeverékhez a többi hozzávalóval együtt. Ízlés szerint, fél marék olajos magkeveréket hagyjunk meg a kenyér megszórásához.
- Gyúrjuk össze, amíg el nem válik az edény falától. Elég masszív, sötét színű tésztát kapunk, keményebbet az átlagos kelt kenyértésztánál.
- Lisztezzük be a tetejét, és konyharuhával letakarva hagyjuk kelni 2 teljes órán keresztül.
- 2 óra elteltével deszkán vágjuk két egyenlő darabra, gyúrjuk át őket. Formáljunk akkora hengereket, hogy a sütőfóliával kibélelt formába férjenek.
- Egy kevés tengeri sót olvasszunk fel egy dl vízben, és kenjük meg a kenyereket. Szórjuk rá az olajos magkeveréket.
- Konyharuhával letakarva, langyos helyen további 2,5 – 3 órát kelesszük.
- Sütés előtt megint érdemes a kenyereket sós vízzel átkenni.
- Melegítsük fel a sütőt 180 Celsius fokra úgy, hogy a sütő aljára elhelyezünk egy kis lábas vizet, hogy pára legyen.
- Süssük kenyereket arany barnára kb. 50 perc – 1 óra alatt.
Fogyasszuk egészséggel!