Lemúriai kenyér: minden összetevője életerővel ajándékoz

Egyszerűen, nevezhetjük magvas kenyérnek. Mégis, több annál. Ősi recept alapján készíthető.

Állítólag az ókori egyiptomi időkből származó recept, melynek gyógyító, energetizáló erőt tulajdonítottak.  A lemúriai kenyér jó hatással van a bőrre és a hajra is, segíti az emésztést, ráadásul rendkívül illatos, aromás és finom. Ha a hozzávalók élettani hatását megismerjük, szerintünk sokan kipróbálják.

Nézzük először a legfontosabb összetevőket, majd a receptet.

Búzacsíra: gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető. Csökkenti a szervezetben a szabadgyök-képződést, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.  Életfontosságú anyagai a A-, B-, E-, vitamin és a szelén, de jelentős a kalcium, magnézium, cink, mangán és folsav tartalma is.

Napraforgómag: bőséges olajtartalma is kiemeli az olajat adó növények közül. A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj. Ásványi anyagokat, nyomelemeket is bőven találunk benne. Az egészséges életmód hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt becsülik.

Lenmagolaj: az olajban megtalálható esszenciális zsírsavak szükségesek a megfelelő zsíranyagcsere folyamatokhoz, az energiatermeléshez, sejtfunkciók szabályozásához. A lenmag biztosítja számunkra az omega-3 zsírsavakat.

Tönkölybúza: a többi gabonafajtához képest jelentős rosttartalommal rendelkezik, ezért elősegíti az emésztést. A tönkölybúzának a hagyományos búzánál kedvezőbb az aminosav összetétele, lényegesen több ásványi anyagot és vitamint, valamint vasat, rezet és cinket tartalmaz.

Tökmag: fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban. A magban lévő 45%-os linolsav, valamint fitoszterin tartalomnál fogva elsősorban a hólyag- és prosztatabetegségek gyógyszereként tartják számon, de magas esszenciális zsírsav tartalma fokozott védelmet nyújt a szívinfarktus kialakulása ellen is. Ezen túlmenően jelentős mennyiségű E-vitamin és szelén található benne.

Recept 2 darab körülbelül 1 kg-os veknihez

Hozzávalók

1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt, 500 gr étkezési búzacsíra kávédarálóban megőrölve lisztszerű, kereskedelemben kapható termék), 10 gramm élesztő, 2 pohár élőflórás natúr joghurt, 6 dl 40 Celsius fokos víz, 3,5 teáskanál tengeri só, 9 evőkanál tökmagolaj, vagy lenmagolaj, 4 nagy marék hántolt, natúr napraforgómag, 2 marék hántolt tökmag, 2 db téglalap alakú sütőforma (11 cm széles X 30 cm hosszú X 8 cm magas), a forma kibélelésére sütőzacskó vagy celofán.

Fotó: Wikimedia Commons

Elkészítése

Fotó: Wikimedia Commons

Fogyasszuk egészséggel!