Az ínyenc falatokért köszönet Keresztúri Gábornak, a szendehelyi Szepi Fogadó séfjének.
Hozzávalók 4 főre:
- 60 dkg csirkemell
- 15 dkg füstölt főtt tarja (8 szelet)
- 2 cs camembert sajt
- só, bors
Sült almához:
- 2 ek. vaj
- 1 ek. méz
- 3 db közepes alma
Fűszeres burgonyához:
- 80 dkg burgonya
- só, bors, paprika
Elkészítés
A csirkemell filét felszeleteljük 8 felé. Enyhén klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a 8 szelet tarját mindkét oldalról megsütjük, épp hogy piruljon. Majd ebben a serpenyőben megsütjük a fűszerezett csirkemell szeleteket is, kb. 2-2 percig mindkét oldalán, alacsony fokozaton. Közben a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A natúr sült csirkemell szeleteket sütőpapírra tesszük, és minden szeletet befedünk 1-1 szelet sült tarjával. A camembert sajtot felszeleteljük és azzal is beborítjuk a hús szeleteket. Sütőbe tesszük 10-15 percre, míg a sajt meg nem olvad. Vigyázzunk ne hogy túl süljön, mert akkor kemény kérget kap, kiszárad a csirkemell.
Amíg a finom ebédünk/vacsoránk a sütőben készül, addig hozzá látunk a sültalmához. Az almát megmossuk, a magházát eltávolítjuk, majd kb. 0,5 cm vastag szeleteket vágunk. Egy közepes serpenyőben a vajat felmelegítjük a mézzel. Amikor elég meleg (vigyázzunk, hogy alacsony hőfokon végezzük, mert könnyen megég)! Rátesszük az almaszeleteket és aranybarnára sütjük. Óvatosan, lapát segítségével közben megforgatjuk.
Fűszeres burgonya: a burgonyát megmossuk és sós vízben héjastól puhára főzzük (vigyázzunk, hogy ne főjön túl. Lehűtjük, majd cikkekre vágjuk. Forró zsiradékban aranybarnára sütjük. A megsült burgonyát sózzuk, borsozzuk és kevés fűszerpaprikát szórunk rá, majd egy laza mozdulattal összerázzuk, hogy a fűszer mindenhol érje.
Tálalási javaslat: Egy nagyméretű lapos tányér egyik felére ráhelyezzük a burgonyát, másikfelére a sültalmát, és a köretek tetejére helyezzük a csirkemell szeleteket.
Remélem segítettem ezzel az egyszerű, de nagyon ízletes étellel egy remek ebéd/vacsora elkészítésében.