Ezt a régimódi diótortát 6-8 személyre „ügyesen” elkészíthetjük. Köszönet érte Myreillenek és a Mokshanak.
Hozzávalók
- 40 dkg dió
- 6 tojás
- 6 evőkanál + 2 evőkanál + 8 dkg cukor
- 4 evőkanál+3 evőkanál liszt
- 1/4 teáskanál sütőpor
- 10 dkg vaj
- 6 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 teáskanál rumaroma
- csipet só
Első lépésben megdaráljuk a diót.
A diós piskóta elkészítése
4 evőkanál lisztet összekeverünk 4 evőkanál darált dióval és 1/4 teáskanál sütőporral. Kimérünk 6 evőkanál (12 dkg) kristálycukrot. 6 tojást egyesével különválasztunk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és egy 40×30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk.
Egy nagy tálba teszem a fehérjéket és csipet sóval kicsit felverjük, majd folyamatosan beleszórjuk a 6 evőkanál cukrot és kemény habbá verjük. Szép fényesnek kell lennie és nagyon keménynek. Ezután kisebb fokozatra állítjuk a habverőt, a felvert habhoz keverjük a tojássárgákat, majd amikor jól elkeveredett, beletesszük a lisztes-diós keveréket is. Átkeverjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütjük. Szép piros legyen a teteje, de ne égjen meg. 1 perc után kifordítjuk a piskótát egy fa vágódeszkára és hagyjuk kihűlni.
A diós krém elkészítése
Amíg sül a piskóta egy kisebb lábasban 3 evőkanál lisztet simára keverünk 6 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral. Feltesszük a tűzre és felforraljuk, ezalatt be is sűrűsödik, mint egy puding. Legalább 1 percig érdemes főzni, hogy ne legyen lisztíze. Amíg a lisztes pép kihűl, addig a piskóta is.
10 dkg vajat habosra keverünk 8 dkg cukorral. Beleteszünk 1 csomag vaníliás cukrot és 2 teáskanál rumaromát. Ezután evőkanalanként hozzákeverjük a felfőzött, kihűlt lisztes pépet és alaposan elkeverjük. Végül hozzáadjuk a darált diót 2 evőkanálnyi kivételével.
A torta „összeszerelése”
A diós piskótát – keresztben – három egyenlő részre vágjuk, majd egy szép tálcára tesszük a középső lapot. Megkenjük 4 evőkanál krémmel, majd mehet a következő piskótalap fenekével felfelé, újabb 4 evőkanál kém, végül az utolsó lap piskóta, szintén fenékkel felfelé, de úgy, hogy a vastagabb pereme ellentétes oldalra kerüljön az előző laphoz képest.
Azért érdemes trükközni a piskótával, hogy a torta ne dőljön se jobbra, se balra és a torta teteje is egyenes legyen, így könnyebb dolgozni.
A maradék diós krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalait. A 2 evőkanálnyi darált dióval megszórjuk a torta tetejét. Hűtőbe tesszük. Hűtőben a krém 1-2 óra alatt szilárdabbá válik. A krém így nem túl vajas, de nem is túl pudingos, nem túl édes, jól érződik benne a dió és a rum és jó a piskóta-krém aránya is tökéletes. Lehet szeletelni és nem lehet megunni.