Otthon készült

A legjobb útifű receptek, amit mindenkinek ismernie kell

A lándzsás útifű ősidők óta áldás az emberiség számára.

Egy IX. százai,  angolszász kéziratban,  gyógyító “ráolvasásban” így írtak róla:

És te,útifű, növények anyja, nyitott napkeletre, hatalmas bensődben, kocsik gázolnak rajtad, hölgyek hajtanak át rajtad, szeretők hajtanak át rajtad mindennel szembeszállsz. Ellenállsz a méregnek, ellen a ragálynak, ellen a bajnak, ami bejárja a földet!

Gyógyító hatásairól már korábbi cikkünkben írtunk: A lándzsás útifűnek a házipatikában a helye

Az alábbi recepteket jó szívvel ajánljuk.

Teakészítés

1 púpozott teáskanál  szárított (friss levélből dupla annyi szükséges) levelet adunk 2,5 dl vízhez; csak forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk. Teakeverék: 1 púpozott teáskanálnyi szárított keveréket 2,5 dl vízzel leforrázunk. A keverékhez kakukkfüvet és útifüvet veszünk 1:1 arányban. Köhögésre, léguti megbetegedésekre napi 2-3 csészével fogyaszthatunk.

Borogatás

A frissen szedett széleslevelű vagy lándzsás útifűlevelet megmossuk, egy deszkán összetörjük és felrakjuk.

Köhögésre légutakra kiváló szirupot is készíthetünk belőle. A receptért köszönet az ókoriegészség oldalnak.

Szirup, első változat

két összmarék útifűlevelet ledarálunk húsdarálón. Ehhez a levélpéphez 300 gramm nyerscukrot és 250 gramm valódi mézet és kevés vizet adunk, hogy oda ne égjen. Folyamatos kevergetés közben gyenge tűzön főzzük, amíg sűrű massza keletkezik belőle, amit azon melegen üvegekbe töltünk. Hűtőszekrényben tároljuk.

Fotó: thecherryfarm.com
Fotó: thecherryfarm.com

Szirup, második változat

A megmosott útifűleveleket nyerscukorral rétegesen rakjuk egy uborkás üvegbe és jól nyomjuk össze az egészet. A massza leülepedik. A következő napokon újabb és újabb rétegeket rakunk be, míg az üveg meg nem telik. A kertben egy védett helyen lyukat ásunk és a 3-4-szeres pergamenkötéssel lezárt üveget beleállítjuk. Egy deszkalapot teszünk föléje és arra nehezéknek egy követ. A gödröt úgy temetjük be, hogy a deszka és a kő jól látható maradjon. A talaj egyenletes melegének hatására a cukor és a levelek sziruppá erjednek össze. Mintegy három hónap múlva kivesszük az üveget a földből, a levét gyümölcspréssel kinyomjuk (nem kendőn át), egyszer felforraljuk és jól zárható üvegekbe töltjük. Ha az erjesztésnek ez a módja nem kivitelezhető, tartsuk az üveget a napon vagy a tűzhely (kályha) közelében, míg az alján lerakódik a szirup. Ezt a szirupot is fel kell forralni egyszer.

Útifű szirup

Útifüves túró

A tavaszi újkrumplihoz remekül illik az útifüves túró. Egy maréknyi apróra vágott útifűlevelet egy gerezd zúzott fokhagymával együtt 25 dkg túróhoz keverünk.

Tavaszi saláta

Lándzsás útifű, gyermekláncfű, cickafark, medvehagyma, százszorszép és csalán tisztára mosott leveleit apróra vágjuk. 2 evőkanál almaecetből, 1 evőkanál olívaolajból, 2 evőkanál tejszínből, sóból és kevés cukorból öntetet készítünk, és a salátalevelekhez keverjük.

kitchenbutterfly.com
Fotó: kitchenbutterfly.com

Zöld lángos

Használhatunk hozzá lándzsás útifüvet, kerek repkényt, gyermekláncfüvet, kakukkfüvet, szurokfüvet vagy más vadnövényt.

50 dkg főtt burgonyát krumplinyomón átnyomunk és a vadnövényeket apróra vágjuk. Az áttört krumpliból, a növényekből, egy tojásból, kevés liszttel és sóval tésztát gyúrunk. A tésztából lapos lángosokat formázunk. Kivajazott tepsibe tesszük, és gombaszeleteket vagy sonkacsíkokat teszünk a tetejére. Előmelegített sütőben 200 fokon ropogósra sütjük.

Áldásos fűszerek között tarthatjuk a polcunkon az 5 magas antioxidáns tartalmúakat is. 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik