Otthon készült

Vörösboros cseresznyelekvár, ha valami különösre vágysz

A cseresznye számos jó tulajdonsága mellett most már elmondhatjuk azt is, hogy nagyon jól harmonizál a vörösborral is.

Amit érdemes tudni a cseresznyéről

  • Több száz fajtája ismeretes, de az mindegyikre jellemző, hogy lédús, zamatos, édes, ízletes és egészséges.
  • A cseresznyét használhatjuk szervezetünk méregtelenítésére és vitaminraktáraink feltöltésére is, mivel A-, B- és C-vitamint, illetve kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, nátriumot és vasat tartalmaz.
  • Körülbelül a nyolcvan százaléka víz és alacsony a kalóriatartalma, fogyókúrázóknak ajánlott.
  • A gyümölcsben lévő bioflavonoidok késleltetik a szervezetben kialakuló öregedési folyamatokat.
  • Gyulladáscsökkentő, vértisztító és vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik.
  • A cseresznye csökkenti a vér húgysavszintjét, így köszvény ellen is rendkívül hatásos, de a reumás tüneteket is hatékonyan képes csökkenteni.
  • Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is használható.
  • A fekete cseresznye tele van melatoninnal, amely megvédhet bennünket a szívrohamtól és biztosítja a zavartalan alvást is.
  • A cseresznyének a szárát is felhasználhatjuk, készíthetünk belőle gyógyteát, amely alkalmas vízhajtásra és a szervezet méregtelenítésére, tisztítására.

Cseresznyelekvár vörösborral

Hozzávalók

  • 3 kg frissen szedett cseresznye – kimagozva, megmosva
  • 10 ek cukor – elhagyható, a gyümölcs édességétől is függ
  • 1 ek citromsav
  • 2 dl édes, minőségi vörösbor
  • 1 ek 2:1 dzsem fix
Fotó: kissnchips.blogspot.com

A leszedett gyümölcsöt megmossuk,  megtisztítjuk és kimagozzuk. Tisztítás után vastagtalpú rozsdamentes edénybe tesszük, megszórjuk a cukorral és jól elkeverjük.  Ezután állni hagyjuk 20-30 percet, hogy levet eresszen. Kézzel “összetörjük”, így lesznek szép nagy darab gyümölcsök is a lekvárunkban – tiszta kézzel jól megnyomkodjuk  a kimagozott, lecukrozott cseresznyét, mikor már úgy véljük ez így tökéletesen pépes és darabos is, akkor lassú tűzön elkezdjük főzni.  Ekkor öntsük hozzá a vörösbort.Míg rotyog  készítsük elő az üvegeket. Bő forró vízben mossuk meg őket alaposan, öblítsük le, majd fejre állítva csepegtessük le azokat.  Közben időnként kevergessük a lekvárt! Addig főzzük míg el nem éri a számunkra optimális sűrűséget. Adjuk hozzá az evőkanálnyi citromsavat- előtte azonban érdemes megkóstolni, mert az sem jó ha túl savanyú – keverjük el és forraljuk újabb öt percet. Ha rottyant tegyük bele az egy evőkanálnyi 2:1-ben dzsem fixet és folyamatos keverés mellett forraljuk még újabb öt percet. Ezután töltsük még forrón töltsük az előkészített üvegekbe, tetejüket azonnal zárjuk le, száraz dunsztban hagyjuk 24-48 óra alatt kihűlni.

A receptért köszönet a kissnchips-nek.

Olvasói sztorik