Vörösboros cseresznyelekvár, ha valami különösre vágysz

A cseresznye számos jó tulajdonsága mellett most már elmondhatjuk azt is, hogy nagyon jól harmonizál a vörösborral is.

Amit érdemes tudni a cseresznyéről

Cseresznyelekvár vörösborral

Hozzávalók

Fotó: kissnchips.blogspot.com

A leszedett gyümölcsöt megmossuk,  megtisztítjuk és kimagozzuk. Tisztítás után vastagtalpú rozsdamentes edénybe tesszük, megszórjuk a cukorral és jól elkeverjük.  Ezután állni hagyjuk 20-30 percet, hogy levet eresszen. Kézzel “összetörjük”, így lesznek szép nagy darab gyümölcsök is a lekvárunkban – tiszta kézzel jól megnyomkodjuk  a kimagozott, lecukrozott cseresznyét, mikor már úgy véljük ez így tökéletesen pépes és darabos is, akkor lassú tűzön elkezdjük főzni.  Ekkor öntsük hozzá a vörösbort.Míg rotyog  készítsük elő az üvegeket. Bő forró vízben mossuk meg őket alaposan, öblítsük le, majd fejre állítva csepegtessük le azokat.  Közben időnként kevergessük a lekvárt! Addig főzzük míg el nem éri a számunkra optimális sűrűséget. Adjuk hozzá az evőkanálnyi citromsavat- előtte azonban érdemes megkóstolni, mert az sem jó ha túl savanyú – keverjük el és forraljuk újabb öt percet. Ha rottyant tegyük bele az egy evőkanálnyi 2:1-ben dzsem fixet és folyamatos keverés mellett forraljuk még újabb öt percet. Ezután töltsük még forrón töltsük az előkészített üvegekbe, tetejüket azonnal zárjuk le, száraz dunsztban hagyjuk 24-48 óra alatt kihűlni.

A receptért köszönet a kissnchips-nek.