3 ellenállhatatlan recept a palacsinta világnapján

Édes vagy sós, minden változatát szeretjük.
Kapcsolódó cikkek

A palacsinta világnapja húshagyó keddre, a húsvéti nagyböjt előestéjére esik. A hagyományok szerint a háziasszonyok ilyenkor, a farsangi időszak utolsó napján még összeszedték a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot, és palacsintát sütöttek belőle. Ezzel véget ért a a farsangi fánk szezonja is.

Fotó: Wikimedia Commons

Az angolszász országokban nagy hagyománya van ennek a napnak. Évtizedek óta versenyeket hirdetnek palacsintasütésből, palacsintaevésből, feldobásból és elkapásból és sok-sok más palacsintás ügyeskedésből.

Mi a ketkes.com segítségével 3 finom receptet hoztunk olvasóinknak a palacsinta világnapjára. Jó étvágyat kívánunk hozzájuk.

Tejszínkrémes palacsintatorta

Hozzávalók

20 dkg liszt, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 3 dl tej, 3 dl szénsavas ásványvíz, 7 evőkanál olaj, fél teáskanál sütőpor, 1 dl eperlekvár. A tetejére: 1 csomag tejszínes pudingpor, 3 evőkanál cukor, 5 dl tej, 1 dl habtejszín, 1 tasak habfix, 5 dkg csokoládéreszelék.

Elkészítése

A palacsinta száraz hozzávalóit tálba tesszük, majd a tojást, a tejet, az olajat és a vizet is hozzáadjuk, csomómentesre kavarjuk. Kevés olajat öntünk egy serpenyőbe és a megszokott módon kisütjük a palacsintákat, majd hagyjuk langyosra hűlni, ezután megkenjük a lekvárral. A pudingot, a cukrot és a tejet egy edénybe tesszük és a megszokott módon elkészítjük, ezután kihűtjük. A habot felverjük, belekeverjük a habfixet és a hideg pudinggal összedolgozzuk. Egy tányérra teszünk szorosan egymás mellé 5 db megkent palacsintát, erre kenünk egy réteg krémet, majd befedjük 4 db palacsintával, így halmozzuk az alapanyagokat, amíg piramis formájú lesz. A tetejét és az oldalait is átkenjük a krémmel, rászórjuk a reszelt csokoládét és szeletelhetjük is.

Tiramisu palacsinta

Hozzávalók

A tésztához: 20 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 tojás, 1,5 dl tej, 3 evőkanál olaj, 3 dl szénsavas ásványvíz, A töltelékhez: 30 dkg mascarpone, 1 evőkanál citromlé, 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor, 1 dl főtt feketekávé, 1 csomag babapiskóta.

Elkészítése

A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, majd olajban kisütjük a palacsintákat. A mascarponét a cukorral és a vaníliás cukorral összedolgozzuk, hozzáadjuk a citromlevet. Minden palacsintát megkenünk a krémmel. Két darab babapiskótát a kávéba mártunk, rátesszük a mascarpone-krémre, majd feltekerjük a palacsintát. Megtöltjük az összeset, és tálalhatjuk is.

Csirkés raguval töltött palacsinta sajtszósszal

Hozzávalók

A tésztához: 20 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 3 dl szénsavas ásványvíz, 3 evőkanál olaj, csipetnyi só. A töltelékhez: 50 dkg csirkehús, 1 nagy hagyma, 5 dkg ementáli, 1 evőkanál tejföl, só, bors, olaj. A tetejére: 1 dl főzőtejszín, 1 dl tejföl, 10 dkg ementáli, só, bors.

Elkészítése

A palacsinta minden alapanyagát egy tálba tesszük, robotgéppel összedolgozzuk és a megszokott módon kisütjük. A hagymát apróra vagdossuk, kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott húst, és fűszerezzük. Mikor a hús megpirult, belekeverjük a tejfölt, de ekkor már nem sütjük tovább és hozzáadjuk a reszelt sajtot is. A palacsintákat egyenként megtöltjük a raguval, majd egy kiolajozott hőálló edénybe tesszük őket szorosan egymás mellé. A főzőtejszínt, a tejfölt és a reszelt sajtot összekeverjük, fűszerezzük és a palacsintákra öntjük. 180 fokos sütőben 10-13 perc alatt készre sütjük, egy kicsit hagyjuk hűlni és már szeletelhetjük is.

Címfotó: Wikimedia Commons