A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezte versenyt kedden Szegeden tartották a Virág Cukrászdában. A megmérettetésen negyven cukrász hetvenkét fagylaltját szakmai és közönség zsűri pontozta négy kategóriában.
Az év fagylaltját a kézműves termékek közül választották, ezek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készültek, bemutatva a cukrász tudását és kreativitását.
A második kategóriában induló cukrászdák, fagylaltozók már használhattak fagylaltbázist, illetve gyári önteteket. Ezek között Pálfi Attila, a Balatonmáriafürdőn működő Florida fagyizó cukrászának kesudió datolyalekvárral fagylaltja kapta az aranyérmet.
Az alapanyaggyártók és -forgalmazók versenyében az első helyet Andok Tamás (Aromitalia – Nectar Kft.) homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral elnevezésű készítménye nyerte el.
A közönségdíjat Sztaracsek Ádám (Jánoska cukrászda) Hunyadi gesztenyés fagylaltja kapta.
A fődíjat tavaly a balmazújvárosi Centrum fagyizó tulajdonosa, Eszenyi Ferenc vihette haza mascarponés túrókrém sós karamellel nevű édességével.
Érdekesség egyébként, hogy szerdán délelőtt kihirdetik az év balatoni fagylaltját is, amiről természetesen szintén beszámolunk majd.
Kiemelt képünk illusztráció.