Otthon készült

Hungarikum is süthető a grillező sparhelten

Lábaira kerekeket szereltek, így a szerkezet könnyen mozgatható.

Néhány éve a világhálón nagy sikert aratott a Békés megyében élő Kiss Zoltán régi sparheltből készített kerti grillezője, melyről a Sokszínű Vidék is beszámolt.

Így készíts a sparheltből kerti grillezőt
A szomszédnak se engedd, hogy kidobja.

Az ötlet nagyon megtetszett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Porcsalma községben élő Kormos Csabának, aki úgy döntött, ő sem adja alább.

Feleségem nagymamájának volt egy régi sparheltje, ezt alakítottuk át. Kiszedtük az egész belsejét, csak a külső lemezei és a lábai maradtak, s mivel precíz leírást nem találtunk, saját kútfőből terveztem meg és alakítottam át az egészet

– mondta érdeklődésünkre Kormos Csaba.

A sparheltet keresztmerevítéssel tette stabillá, a tűztér mélységét pedig úgy tervezte, hogy azon kürtőskalácsot is lehessen sütni.

Hungarikum lett Székelyföld és Erdély jellegzetes süteménye
A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtős kalácsot.

A faszéntartó-tepsit és a grillrácsot méretre “vágatva” készíttette el, kerekek is kerültek a lábakra, így a grillező sparhelt mobillá vált. Ám volt még egy nagy feladat: a festés nélküli külsőnek színt adni.

Hosszas utánajárást igényelt a tűzálló festék beszerzése, de végül sikerült, majd egy kolléganőm adott arculatot a szerkezetnek

– mesélte a férfi.

Júliusban lesz két éve, hogy debütált az átalakított sparhelt, melyen eredeti, Erdélyben vásárolt kézzel forgatható kürtőskalács-sütőn készül a kedvelt finomság, a grillrácson pedig minden, ami szem-szájnak ingere. Kormos úr azt is elmondta, hogy 40-50 fős gyermektáborokat és 100-150 fős helyi programot is kiszolgált az általa készített sütő, melyet őszintén megvallva mi magunk szívesen elfogadnánk.

Fotók: Kormos Csaba

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik