Bánfi Anna, a béri Malom Udvar tulajdosa és egyben séfje a főzéssel kapcsolatos tudását már próbára tette a Konyhafőnök című műsorban is. Most az igazán ínyenc és szaftos kacsamell készítésének titkába avatott minket. Többek között elárulta, hogy egy jól elkészített húshoz fontos az alapanyag minősége. Ha a hús öreg, akkor nehezebb dolgunk lesz. Jó tudni, ismerni azt is, hogy az általunk kiválasztott húsnak milyen tulajdonságai vannak. A kacsamell például egy szárazabb hús, de lédúsabb, mint a csirkemell, így az elkészítése is másabb technikákat igényel. A fűszerezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, ettől lesz egy grillezett kacsamell igazi kulináris élmény.
Videónkban lépésről lépésre elkészíti a rosé kacsamellet jus-vel, zöldfűszeres bulgurral és grillezett zöldségekkel:
Grillezett rosé kacsamell
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db kacsamell ( 20-25 dkg/ db)
- 1 dl Vénusz Fokhagymás olaj
- só ízlés szerint
Elkészítése
A kacsamelleket a Vénusz Fokhagymás olajjal és kevés sóval 24 órán keresztül pácoljuk. Ezután a kacsamellen beírdalljuk a bőrt, éles késsel hosszú csíkokat vágjuk, de csak a húsig! A húst besózzuk és vákuumzacskóban levákuumozzuk és egy órán keresztül szuvidáljuk, hőkezeljük (tehetünk a tasakba 1-1 ág rozmaringot, fokhagymagerezdet vagy vöröshagymacikket is).
Ezt követően a kacsamellet kivesszük a zacskóból, megtörölgetjük és grillen nagy hőfokon a bőrös felével lefelé 5-10 percig pirítjuk, hogy a bőr jó ropogós legyen. Fontos, hogy a húst a tálalás előtt 5-10 percig hagyjuk pihenni.
Szósz
Hozzávalók 4 személyre:
- 1-2 levél friss zsálya vagy kakukkfű (opcionális)
- 1 kis ágnyi friss rozmaring
- 2 dl húsleves és/vagy pecsenye alaplé
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3-4 cl Vénusz Fokhagymás olaj
Elkészítés
A fokhagymás olajon picit (2-3 perc) megpirítjuk a tört fokhagymát, a felaprított rozmaringot, a zsályát, esetleg a kakukkfüvet, és felöntjük a kacsamell készítésénél keletkezett pecsenyelével. Pároljuk nagy lángon néhány percig, majd pihentessük a tálalásig.
Bulgur (tört búza) elkészítése
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg bulgur
- 4-5 dl húslé
- ½ dl Vénusz Fokhagymás olaj
- 1 púpozott teáskanál friss bazsalikom ( opcionális)
A fokhagymás olajon aranysárgára pirítjuk a bulgurt, majd kétszeres mennyiségű húslével felöntjük. Sózzuk, ízesíthetjük apróra vágott bazsalikommal és fedő alatt, időnkénti kevergetés mellett pároljuk puhára.
Kiemelt kép: Marjai János /24.hu