2020. december 31-ig pályázhattak a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer arany fokozatára a legkiválóbb tehéntúrók. A védjegyet kizárólag azon termékeknél igényelhették a vállalkozások, amelyek a Nébih koordinálta Termékmustrán kiemelkedtek a mezőnyből, tájékoztatott a Nébih.
A Nébih akkreditált laboratóriumai mintegy 20 féle élelmiszerbiztonsági és -minőségi paramétert vizsgáltak a termékeknél. Csak azok a túrók folytathatták a versenyt a KMÉ arany fokozatért, amelyek valamennyi mérésen maradéktalanul megfeleltek.
A termékek összehasonlító vizsgálatán, azaz a minőségmustrán, összesen 76 fő bírálta a tehéntúrókat. Minden csoportból a legtöbb pontot elért termékek jutottak tovább a csúcsbírálatra, ahol a szakértőkből álló bíráló csapat értékelésével kialakult a végső mezőny.
A Nébih szakemberei többek között a csomagolásokat is tesztelték, hogy képet kapjanak arról, mennyire praktikusak, ellenállóak, felhasználó- és környezetbarátok a termékek e tekintetben.
A hat tehéntúró többek között átlagon felüli laboratóriumi eredményeivel, kimagasló fehérjetartalmával és kiváló érzékszervi tulajdonságaival emelkedett ki a mezőnyből. A csomagolásuk szintén minden szempontból garantálja az élelmiszer biztonságát és teherbírásuk is kiváló.
Önmagában a kiváló minőségű termék azonban még nem elég egy KMÉ-védjegy elnyeréséhez. A pályázóknak a termékelőállítás folyamatával és a fenntarthatósággal kapcsolatban további – bármikor ellenőrizhető – vállalásokat is teljesíteniük kell, amiket üzemaudit során fokozottan vizsgálnak a szakemberek. Ilyen például a gyakoribb önellenőrzés, a magasabb minőséget garantáló gyártástechnológia, a környezetbarát energiaforrások vagy csomagolás alkalmazása.