Szeged népszerű célpont az utazni vágyók körében, ahol a sok-sok látnivaló és megannyi program mellett sokoldalú, de hagyománytisztelő gasztronómiai kínálat várja a vendégeket.
A napfény városának gasztronómiája évszázados hagyományokkal büszkélkedhet. Az egyes ünnepeknek meg voltak a jellegzetes ételei, így például farsangkor a fánk, a húsvét előtti nagyhéten a harcsás-káposzta, Luca napján a pogácsa, karácsonykor pedig a „szárma”, azaz a töltött káposzta és a rétes.
A város nevét hallva azonban ma az ínyencségek közül elsőként bizonyára a halászlé, a szegedi paprika és a Pick téliszalámi jut az ember eszébe. A szegedi gasztronómia különlegességeit az igazi szegedi halászlével az élen több autentikus halászcsárdában és magyaros étteremben megkóstolhatják a Szegedre látogatók, akik a fent említett specialitások mellett további helyi ínyencségeket is találnak az étlapokon.
A változatos ízek iránt érdeklődő turisták a számukra kedves kávézók és éttermek közül választhatnak, hiszen Szegeden a kicsiktől a nagyokig, fiataloktól az idősekig mindenki megtalálja a szívéhez legközelebb álló vendéglátóhelyet.
A vendégváró éttermek bőséges kínálatából – aktualitása okán – ezúttal kettőt érdemes kiemelni, ugyanis a Dining Guide a 2022 őszére várható Michelin-kalauzának vidéki értékelései között – vagyis, hogy szerintük melyek lehetnek azok a Budapesten kívüli magyar éttermek, amik Michelin-csillagra, Bib Gourmandra vagy Michelin-tányéros ajánlásra számíthatnak – két szegedi éttermet, az Alabárdost és az Alkimista Kulináris Műhelyt említi.
Bár a szaklap Michelin-csillagra és Bib Gourmand-elismerésre egyiket sem tartja esélyesnek, Michelin-tányéros ajánlást viszont mindkettőnek valószínűsít.
Ezek közül az Alkimistát a Dining guide már 2020 ban és 2021-ben is a TOP 7 legjobb magyar progresszív konyha közé sorolta, s az étterem egyike az ország vezető vidéki éttermeinek. Az apró, 16 férőhelyes vacsoraétterem Szeged műemléki szívében található, szándékosan nem a “kirakatban” működő koncepcióval.
Tovább barangolva a Napfény városában, két kuriózumnak számító vendéglátóhelyet emelünk ki a széles kínálatból.
Az egyik az 1991-ben alapított Kávészöm Kávézó és Kávészaküzlet a Mars téri piacon, ahol minden nap szinte hét végi hangulatot varázsolnak. És már hajnali 4-től nyitva vannak. A másik hely a Törpe pub és tetőkert, ami bár, söröző, kávézó és gyorsétterem egyben. Elsőre a dizájn lesz szembetűnő: végig falfestmények borítják, kicsit olyan, mintha valami kiállításon lennénk. Mi még nem jártunk ott, de állítólag a hely mosdóját is falfestmények borítják. Ami még különlegessé teszi, az a tetőterasz, ahonnan belátni a várost.
Szeged az említett helyeken kívül is megér egy igényes gasztrotúrát. Akár modernebb, fiatalosabb környezetben, akár tradicionális helyen fogyasztanánk el ebédünket vagy vacsoránkat, mindre egyre több lehetőségünk van, hiszen a belvárosban sétálva egymást érik a jobbnál jobb éttermek.