Az utóbbi időkben a bolti tejfölárakat nézve egyre többünknek meg kell gondolni, hogy veszünk-e, mennyit veszünk az egyik kedvenc alapanyagunkból, a tejfölből.
Elkészíthetjük házilag is, amelynek az íze össze sem hasonítható a boltival, na, meg persze, az ára sem lesz olyan magas.
3 liter friss házi, pasztőrözetlen tej
Öntsük a tejet egy tiszta edénybe, amit fedővel le tudunk takarni. Optimális, ha egy széles szájú üvegbe öntjük, mert így könnyen nyomon követhetjük, hogy mikor készül el.
2-3 nap alatt a tej megalszik. Ezt onnan lehet látni, hogy ilyenkor szétválnak a tej komponensei.
Ezután már csak le kell kanalazni a tej fölét, azaz a házi tejfölt.
Állítsuk az üvegünket egy nagyobb lábasba, majd öntsünk mellé vizet. Ezt kis lángon kezdjük el melegíteni, ugyanis a fehérjék már 40 fokon elkezdenek kicsapódni, denaturálódni. Ezért lassan szabad csak melegíteni, kézzel ki lehet tapintani, hogy mikor jön el az a pont, amikor már az üveg felső része is átmelegedett. Ehhez kel némi türelem, és ha átmelegedett is, csak lassan szabad megkeverni.
Ezután le kell csepegtetni. Ehhez tegyünk egy ritka szövésű szövetet tésztaszűrőbe, amit tegyünk egy fazékra és öntsük bele a jól átmelegedett, majd lehűtött aludttejet. Akár egy éjszakán át is hagyjuk csepegni. Ezután kész a házi túrónk is.
A megmaradt savót pedig lehűtve megihatjuk.
3 liter tejből körülbelül 35-40 dkg túró és 2 dl tejföl várható a tej minőségétől függően.