Aligha történhet jobb dolog egy trappista sajttal, mint amikor felfújt készül belőle utánozhatatlan sajtöntettel nyakon öntve. A sajtszuflé elkészítése minden hobbiszakács számára könnyen megugorható akadály, és az is garantált, hogy aki megkóstolja, mind a tíz ujját megnyalja utána. És még csak órákat sem kell eltölteni a konyhában ahhoz, hogy tökéletes legyen. ha valami újat és különlegeset szeretnénk tálalni egy vasárnapi ebédhez, akkor ez kitűnő választás lehet.
A sajtfelfújthoz:
- 5 dkg Ammerländer trappista sajt
- 35 g vaj
- 35 g liszt
- 2,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 3 tojásfehérje
- 1 közepes fej hagyma
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál olívaolaj
- csipetnyi szerecsendió
Az öntethez:
- 4 dkg Ammerländer trappista sajt
- 50 ml tejszín
- 50 ml tej
- csipetnyi só
Szükségünk lesz még vajra és lisztre, amivel kikenjük a szuflé formát.
A sajtfelfújt:
- Megpirítjuk egy kevés vajon a hagymát és a kakukkfüvet. Ehhez hozzáadunk egy tojássárgáját és az olívaolajat, majd leturmixoljuk.
- A maradék vajat liszttel felmelegítjük, majd a tűzről levéve adagoljuk hozzá a tejet. Habverővel elkeverjük, visszatesszük a közepes lángú tűzre, és beletesszük a reszelt sajtot.
- Mehet bele a hagyma és a kakukkfű és még egy tojássárgája, hogy krémesebb állaga legyen.
- Ha elolvadt a sajt, levesszük a tűzről. Teszünk bele egy csipetnyi szerecsendiót és sóval ízesítjük.
- Amíg a massza hűl, felverjük a három tojásfehérjét. A szuflé formát kivajazzuk, lisztezzük, és kétharmadig megtöltjük a felfújttal.
- Kicsit ütögessük neki az asztalnak, majd helyezzük egy frissen forralt vízzel megtöltött tepsibe. 20-25 percig sütjük 160 Celsius-fokon előmelegített sütőben.
- Ha kész, lehűtjük és óvatosan kiszedjük a formából. Beletesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe fejjel lefelé, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 180 Celsius-fokon sütjük még 5-7 percig.
Az öntet:
- Lábasban odatesszük forralni a tejet és a tejszínt.
- Amikor forr, beletesszük a sajtot és alaposan elkeverjük.
- A kétszersült sajtfelfújtat a tányérra helyezve leöntjük két evőkanál szósszal és retekcsírával díszítjük.