A sajtnak számtalan felhasználási módja van, amit a hétköznapokban előszeretettel alkalmazunk is. A sajtkosár talán nem illik bele ebbe a sorba, pedig joggal van ott a helye a legfinomabb sajtos ételek között. Elkészítéséhez nem kell mesterszakácsnak és időmilliomosnak sem lenni, ráadásul majonézes – szintén sajttal megspékelt – burgonyasalátával tálalva ellenállhatatlan, és biztosan a család kedvence lesz.
A sajtkosárhoz:
- 12,5 dkg Ammerländer edami sajt
- salátalevél
- olaj
A majonézes burgonyasalátához:
- 40 dkg burgonya
- 10 dkg Ammerländer edami sajt
- 2 db alma
- 1 fej lilahagyma
- 2 dl tejföl
- 1 dl majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál porcukor
Sajtkosár:
- A sajtot lereszeljük.
- Serpenyőben a sajtot kör alakba formázzuk.
- Miután elolvadt, fordítólapáttal alányúlunk, és a lefordított, beolajozott pohárra tesszük. A sajtot lenyomjuk, hogy kosárformát vegyen fel.
- Megvárjuk, míg kihűl, majd a sajtkosarat kibéleljük a salátalevéllel.
Majonézes burgonyasaláta:
- A felkockázott burgonyát sós hideg vízben nem túl puhára főzzük.
- A sajtot, az almát és a lilahagymát felkockázzuk.
- Összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a citromlevet és a porcukrot.
- Ha kihűlt a burgonya, elkeverjük az összetevőket a majonézes alapban.
Az elkészült burgonyasalátát ízlés szerint tálaljuk a sajtkosárban, retekcsírával díszítve.