Magyarország harmadik a világon hordógyártásban, két kiemelkedő tölgylelőhelye van, a Zemplén és a Mecsek. A mecseki tölgy lazább szerkezetű, aromái édesebbek, míg a zempléni sokkal fűszeresebb jegyeket visel és a szájban száraz érzést keltő csersavakban gyengébb.
Összességében mindkét típus lágyabb, selymesebb, kevésbé karakteres csersavakat ad a borhoz, mint például a francia tölgyek, írta a Pécs Aktuál.
A Mecsekben már több száz rönk sorakozik egymás mellett, néhány fa speciális jelölést kapott. Közülük két tucat rönknek különleges jövője lesz, a sokfelé kerülnek a világban, miután boroshordó készül belőlük.
Pécs környékén, Szigetváron egy amerikai cég, Palotabozsokon pedig egy magyar vállalkozás készít olyan boroshordókat, amelyek ausztrál, új-zélandi, kaliforniai, chilei, dél-afrikai, spanyol, olasz, portugál, német, osztrák, román, török, izraeli borászok pincéibe kerülnek, mert a magyar boroshordók a világ prémium kategóriájának legtetején helyezkednek el
– fogalmaz a portál.
A rönkök felvásárlása megkezdődött. A hordókat gyártó szakemberek választják ki az erdőn a legmegfelelőbb rönköket, ezekből készül a kiváló minőségű hordódonga. Kivágás után minden rönköt egyedi azonosítóval látnak el, így biztosítva a fa származásának és korának pontos és visszakövethető nyilvántartását a hordógyártásig. Elsősorban a tömör tölgyeket keresik a kiválasztás során.
Egy Magyarországon gyártott 225 literes standard hordó akár 500-600 euróba is kerülhet, míg egy hasonló franciaországi hordó könnyen meghaladhatja a 800 eurót, ezért is versenyképesek a mecseki tölgyből készült hordók, amelyek a tengerentúlon a legkedveltebbek.
A Magyarországon előállított nagyjából 30 ezer hordó nagy részét kaliforniai borászoknak adják el.