Ezért érdemes a fahéjat bőven szórni
A fahéj segíthet a vércukorszint szabályozásában. Különösen a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők esetében lehet számottevő a fahéj inzulinérzékenységet javító hatása.
A fahéjban található antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásúak és hozzájárulhatnak az egészséges szövetek védelméhez.
Néhány kutatás szerint a fahéj hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, különösen a “rossz” LDL koleszterin szintjének csökkentésében.
A fahéj antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet a fertőzések elleni védekezésben.
Segíthet a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában, például a vérnyomás szabályozásában és az érrendszer rugalmasságának javításában.
A fahéj számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag, például mangán, vas és kalcium.
Fontos megjegyezni azt is, hogy a fahéjat mértékkel kell fogyasztani, mivel nagy mennyiségben fogyasztva negatív hatásokat is okozhat. Mindig érdemes konzultálni egészségügyi szakemberrel, különösen, ha valaki krónikus betegségekkel küzd vagy terhes.
3 testet és lelket melegítő fahéjas recept
Hozzávalók
- 50 dkg sütőtök
- 1 nagy db alma
- 0,5 kk fahéj
- 3 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 l víz
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 1 ek tejföl
- 1 ek víz
- 2 marék mazsola
- 1 fél citrom leve
Elkészítés
A sütőtököt és az almát is megmossuk, meghámozzuk, magokat, magházat eltávolítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk.
Kisebb lábasban a vízzel felöltve főzni kezdjük. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és a fahéjat is.
Ha már puhul (nem kell szétfőzni), botmixerrel pürésítjük.
Egy külön tálkában a pudingport a tejföllel (ekkor kell hozzá 1 evőkanál víz is hígításnak) csomómentesre kikeverünk, a levesből 1-2 evőkanálnyit hozzászedve tovább hígítjuk, majd lassan kevergetve a leveshez adjuk. Egy-két percig főzzük.
A legvégén ízesítjük a citromlével.
Tálaláskor a tányérokon szórjuk a tetejére a mazsolát.
Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb chilipaprika
- 1 db kaliforniai paprika
- 60 dkg konzerv paradicsom
- 1 kg darált marhahús
- 3 konzerv vörös bab (kb. 750 g)
- 1 konzerv kukorica (kb. 250 g)
- só
- bors
- egy csipet oregánó
- fél tk fahéj
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk pirospaprika
Elkészítés
Vágjuk fel a hagymát, a fokhagymát és a chilit. Ha a chilinek kiszedjük a magházát, akkor szinte egyáltalán nem lesz csípős.
Az olajon kb. 5 percig pároljuk a hagymát. Amikor már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát, a római köményt és a chilipaprikát, és pároljuk még 2 percig.
Majd jöhet hozzá a kaliforniai paprika, a pirospaprika és a darált hús, és pirítsuk kb. 5 percig, vagy amíg barna nem lesz a hús mindenhol.
Tegyük bele a paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony tűzön pároljuk egy órát.
A legvégén adjuk hozzá a leszűrt konzerv babot és a kukoricát. Főzzük még 10 percig.
Hozzávalók
Az édességhez
- 2,5 dl víz
- 2 ek barna cukor
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 15 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 0,5 tk vaníliaaroma
- 2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
A tetejére
- 5 dkg cukor
- 2 tk fahéj
A mártogatáshoz
- 3 dl csokoládés puding
Elkészítés
Egy lábasba öntsük bele a vizet, barna cukrot, sót és a vajat.
Tegyük a tűzre. Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gombócot nem kapunk. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni a tésztát.
Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.
Forrósítsunk olajat (nem kell bő olaj, de forró legyen), és keverjük össze a fahéjjal a cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat.
Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra.
Töltsük bele a masszát és nyomkodjunk a forró olajba a 5-10 cm-s fánkcsíkokat (célszerű egy háztartási olló használata, amivel le tudjuk vágni a habzsákból kijövő fánkcsíkokat).
Hamar sül, amint pirul, kész is.
Ezután rögtön hempergessük meg a fahéjas cukorban.
Folyósabb állagú csokipudinggal tálaljuk.