Három testet és lelket melegítő fahéjas recept

A fahéj évezredek óta része a kulináris élményeknek, az édesen meleg, karakteres íze széles körben felhasználható a levesektől a süteményeken át egészen a fűszeres húsételekig. Fedezzük fel, hogyan emeli ki a fahéj a receptek ízét, és miként járul hozzá az egészséges életmódhoz.

Ezért érdemes a fahéjat bőven szórni

A fahéj segíthet a vércukorszint szabályozásában. Különösen a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők esetében lehet számottevő a fahéj inzulinérzékenységet javító hatása.

A fahéjban található antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásúak és hozzájárulhatnak az egészséges szövetek védelméhez.

Néhány kutatás szerint a fahéj hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, különösen a “rossz” LDL koleszterin szintjének csökkentésében.

A fahéj antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet a fertőzések elleni védekezésben.

Segíthet a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában, például a vérnyomás szabályozásában és az érrendszer rugalmasságának javításában.

A fahéj számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag, például mangán, vas és kalcium.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a fahéjat mértékkel kell fogyasztani, mivel nagy mennyiségben fogyasztva negatív hatásokat is okozhat. Mindig érdemes konzultálni egészségügyi szakemberrel, különösen, ha valaki krónikus betegségekkel küzd vagy terhes.

3 testet és lelket melegítő fahéjas recept

Pixabay

Édes sütőtökkrémleves

Hozzávalók

Elkészítés

A sütőtököt és az almát is megmossuk, meghámozzuk, magokat, magházat eltávolítjuk, majd kisebb kockákra vágjuk.

Kisebb lábasban a vízzel felöltve főzni kezdjük. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és a fahéjat is.

Ha már puhul (nem kell szétfőzni), botmixerrel pürésítjük.

Egy külön tálkában a pudingport a tejföllel (ekkor kell hozzá 1 evőkanál víz is hígításnak) csomómentesre kikeverünk, a levesből 1-2 evőkanálnyit hozzászedve tovább hígítjuk, majd lassan kevergetve a leveshez adjuk. Egy-két percig főzzük.

A legvégén ízesítjük a citromlével.

Tálaláskor a tányérokon szórjuk a tetejére a mazsolát.

Pixabay

Chilis bab

Hozzávalók

Elkészítés

Vágjuk fel a hagymát, a fokhagymát és a chilit. Ha a chilinek kiszedjük a magházát, akkor szinte egyáltalán nem lesz csípős.

Az olajon kb. 5 percig pároljuk a hagymát. Amikor már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát, a római köményt és a chilipaprikát, és pároljuk még 2 percig.

Majd jöhet hozzá a kaliforniai paprika, a pirospaprika és a darált hús, és pirítsuk kb. 5 percig, vagy amíg barna nem lesz a hús mindenhol.

Tegyük bele a paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony tűzön pároljuk egy órát.

A legvégén adjuk hozzá a leszűrt konzerv babot és a kukoricát. Főzzük még 10 percig.

Pixabay

Churros

Hozzávalók

Az édességhez

A tetejére

A mártogatáshoz

Elkészítés

Egy lábasba öntsük bele a vizet, barna cukrot, sót és a vajat.

Tegyük a tűzre. Amikor felforr, keverjük hozzá a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy gombócot nem kapunk. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni a tésztát.

Adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kivonatot, majd robotgép segítségével keverjük simára.

Forrósítsunk olajat (nem kell bő olaj, de forró legyen), és keverjük össze a fahéjjal a cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat.

Tegyünk egy csillag formájú véget a habzsákra.

Töltsük bele a masszát és nyomkodjunk a forró olajba a 5-10 cm-s fánkcsíkokat (célszerű egy háztartási olló használata, amivel le tudjuk vágni a habzsákból kijövő fánkcsíkokat).

Hamar sül, amint pirul, kész is.

Ezután rögtön hempergessük meg a fahéjas cukorban.

Folyósabb állagú csokipudinggal tálaljuk.

Pixabay

Kapcsolódó
Csodákra képes a kertben a fahéj
A növényeink meghálálják a jelenlétét.