Régi álom ihlette a Balaton Fagyijának választott Balatoni mámor ötletét, mondta a balatongyöröki Promenád Kávéház cukrászmestere a sonline.hu-nak.
Vadócz Jenő olyan ízvilágot akart teremteni, amely ötvözi a régió jellegzetességeit és a modern cukrászat újításait. A diót helyi termelőktől szerezte be Gyenesdiásról, míg a fügéhez egy különleges helyi fajta, a györöki lapos adta az ötletet. Mint mondja a vörösbor, – ami díjnyertes és szintén helyi – tökéletes kiegészítője volt az összetevőknek, hozzáadva egy kis mélységet az ízélményhez.
A cukrászmester alapjaiban már egy jól bevált kombinációban gondolkodott, hiszen a dió és a füge párosításával már tavaly év végén bezsebelte a legjobb szaloncukornak járó díjat, de most jött rá egy kis csavar. A Balatoni mámor esetében a legnagyobb kihívás az volt, hogy a vörösboros füge öntetet tökéletesen kiegyensúlyozza. Nagyon fontos volt számára, hogy az ízek harmóniája tökéletes legyen, és hogy az alkoholos jegy ne legyen túlságosan erőteljes, mégis érezhető legyen az összetevők között. A tökéletes ízharmónia megtalálásában segítségére is szüksége volt, hiszen Jenő tartja a 0 százalék toleranciát, ha alkoholról van szó, még a kóstolásnál is. Így a kollégák vetették be magukat az öntet végső kiegyensúlyozásánál.
Az eddigi évek alapján elmondható, hogy a győztes ízt előállító egység forgalma egyértelműen nő, akár tíz-tizenöt százalékos növekedést is hozhat a díj. A fagyizókban sokszor hallják, hogy a vendégek kifejezetten a Balaton Fagyija miatt kanyarodtak le hozzájuk az autópályáról, sőt, vannak olyan vásárlók, akik munkaügyben utaznak, de hűtőtáskával érkeznek, mert a kollégáiknak is visznek kóstolót a nyertes ízből.