160 köbméter hulladékot szedtek össze a Mecsekből

Évről évre nő az illegálisan lerakott hulladék mennyisége.

A Mecsekerdő három erdészete is bekapcsolódott az Energiaügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által támogatott „Tisztítsuk meg az országot II.!” elnevezésű hulladékfelszámolási programba – közölték a Mecsekerdő Zrt. honlapján. 2024 nyarán több, mint 160 köbméter illegálisan lerakott hulladékot szállítottak el a baranyai erdőkből.

Tapasztalataik szerint a természetjárók egyre környezettudatosabbak, és mind kevesebb szemetet hagynak maguk mögött, mégis évenként egyre nő az illegálisan elhelyezett hulladék mennyisége. Ez a környezet szennyezés mellett, veszélyes az egészségre, valamint akadályozza az erdők természetes növekedését, életét.

Előzetes felméréseik alapján 128 köbméter hulladék elszállítását tervezték, azonban a valóság ezúttal is meghaladta a becslést. Idén szeptemberig több mint 160 köbméter hulladékot szedtek össze és szállítottak el.

Az akcióban érintett 10 ingatlan közül számos terület a Nyugat-Mecsek, valamint a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben található, továbbá a természeti értékek szempontjából szintén kiemelkedő Natura2000 területen. A leginkább szennyezettnek a Szentegát, Pécs, Komló, valamint Cserkút települések körüli erdők bizonyultak.

A rendszeres takarítás mellett kiemelt hangsúlyt helyeznek a természetkárosítások megelőzésére is. Az erdészeti társaság minden alkalmat megragad, hogy felhívja a figyelmet az erdők tisztán tartásának fontosságára. A keletkezett szemétnek nem a természetben van a helye, Pécs környékén és Baranya vármegyében számos helyszínen biztosított a hulladék megfelelő és környezetbarát elhelyezése.

A nagyobb városokban lakossági hulladékudvarok működnek, ahol a magánszemélyek befizetett közüzemi számla ellenében (https://hulladekudvarok.delkom.hu/hu/) leadhatják a háztartásukban keletkezett hulladékot.

Kapcsolódó
Teherautónyi szemetet öntöttek a NATURA 2000-es területre
A növényeknek és az állatoknak nemcsak az aszállyal kell megküzdeniük a pusztában.