Ha a fagyok előtt a paradicsomunk nem érett be, akkor is tudjuk használni, a Nosalty ötlete alapján készítsünk belőle lekvárt! Az édes-savanykás ízvilágú zöldparadicsom-lekvár különleges zamatot hoz a konyhába, és sokoldalúan használható fel: kenyérre kenve, süteményekben, vagy akár húsételek mellé is kiváló választás lehet.
Hogyan készítsük el a zöldparadicsom-lekvárt?
Hozzávalók
- 2 kg zöldparadicsom
- 2 db alma
- 1 csipet só
- 80 dkg cukor
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 1 db fahéjrúd
- 6 db szegfűszeg
Elkészítés
Válasszuk ki a lehető legérettebb zöldparadicsomokat, amelyek még nem pirosodtak meg, de már elérték teljes méretüket.
Megmossuk a paradicsomokat és az almákat. Kicsumázzuk, jó apróra összevágjuk. Feltesszük egy nagy edényben főni, egy csipet sót teszünk rá.
20 percig főzzük, majd összeturmixoljuk.
Ismét a tűzre tesszük, közepes lángon főzzük. Közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom héját és levét, a fahéjat és a szegfűszeget.
Sűrű kevergetés mellett jó 120 percig főzzük, addig, míg szép fényes zselés állagú nem lesz. Ezalatt kimossuk az üvegeket. Ha kész, belemerjük a lekvárt az üvegekbe, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A zöldparadicsom-lekvár rendkívül sokoldalú. Édességekben, palacsinták mellé kiválóan illik, de húsokhoz, például sült vagy grillezett ételek mellé is különleges köret lehet. Érdekes kombinációt alkothat sós krémekkel vagy sajtokkal, például egy érettebb camembert vagy cheddar sajt mellé tálalva.