Egy jó gombapörkölt, egy féltenyérnyi rántott laska vagy egy juhtúróval töltött csiperke kirántva remek fogás, ám vannak olyan fajok, melyeket érdemesebb más módon felhasználni a konyhában. Azokról van szó, amelyek különleges ízükkel kellemes élményeket okozhatnak. Az ételízesítés újszerű lehetőségével ismertetnek meg ezek a gombák.
Galéria
wikimedia commons
Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum)
A föld alatt, titokban növő rücskös, gumószerű termőtest igen zamatos. Szószok, tésztás, rizses, burgonyás ételek kiváló ízesítője.
Kivételes élményt nyújt, ha pirított zöldségeinkre hintjük, vagy belecsempésszük néhány hajszálvékony szeletet vega hamburgerünkbe.
wikimedia commons
Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum)
A föld alatt, titokban növő rücskös, gumószerű termőtest igen zamatos. Szószok, tésztás, rizses, burgonyás ételek kiváló ízesítője.
Kivételes élményt nyújt, ha pirított zöldségeinkre hintjük, vagy belecsempésszük néhány hajszálvékony szeletet vega hamburgerünkbe.
Fotó megosztása:
wikimedia commons
Mezei szegfűgomba (Marasmius oreades)
Füves területeken találkozhatunk vele, csoportosan, vagy gyűrűket alkotva nő. Zamatos kalapját cérnára húzva vagy aszalóban száríthatjuk ki. Viszonylag könnyen rehidratálható. Remekül összeillik más fűszernövényekkel, mint például a korianderrel, metélőhagymával, mogyoróhagymával.
Gazdagabbá teszi a tejszínes szószokat, a tésztás ételeket, a tofurántottát és hasonlókat.
Fotó megosztása:
wikimedia commons
Szürke tölcsérgomba (Lepista nebularis/Clitocybe nebularis)
Boszorkányköröket alkotó, szürkés-barnás kalapbőrű gomba. Kicsivel nagyobb óvatosságot igényel, mint az ehető gombák többsége, mert egyeseknek emészthetőrendszeri problémákat okozhat. Ezért, habár csábító lehet jól belakomázni belőle, első alkalommal csak kis mennyiséget javasolt fogyasztani.
Markáns íze miatt egyébként sem könnyű sokat enni belőle, inkább ízesítőként használatos.
Fotó megosztása:
Pixabay
Ízletes vargánya (Boletus edulis)
Méltó az erdő királya címre. Úgy üldögél az avarban, barna palástjával pocakos tönkje felett, mint egy nagylelkű és békeszerető uralkodó. Erdei alattvalói -a rovarok, csigák, szarvasok, vaddisznók- rajonganak is érte. Hogy is tudnának ellenállni neki? Nekünk sem nagyon sikerül. Hiszen az egész termőtest pompás ízű és illatú, ráadásul ezen tulajdonságait még szárítás után is megőrzi.
Takarékosan éljünk vele. Porrá őrölve levesek, mártások, töltelékek, gombapástétom, és még sok egyéb fűszerezésére használható.
Fotó megosztása:
Pixabay
Bimbós pöfeteg (Lycoperdon perlatum)
Első ránézésre kicsit bizarr, pláne amikor barnás spóráit puffogja. Ezek irritálóak lehetnek, nem tanácsos belélegezni. Viszont a teljesen fiatal példányok nagyon finomak.
Erős illata miatt csekély mennyiség is kiválóan ízesít.
Vágjuk át függőlegesen, hogy meggyőződhessünk állapotáról, és minden kétséget kizáróan azonosítsuk. A szárított termőtestek gombapornak feldolgozhatók.
Fotó megosztása:
wikimedia commons
Borsos tinóru (Chalciporus piperatus)
Intenzív, borsos íze önálló fogyasztásra kevésbé, viszont fűszerezésre tökéletessé teszi. A csípős ételek kedvelői rajongani fognak érte.
Fotó megosztása:
Pixabay
Shiitake (Lentinula edodes)
Aki szereti a gombákat, a shiitakét imádni fogja. Isteni illatának nehéz ellenállni, még a megrögzött gombakerülők szívét is megdobogtatja. És nemcsak elbűvölő íze miatt népszerű, hanem azért is, mert az egyik legszuperebb gyógygomba.
Általában a kalapját szokás használni, de a „lábakat” sem kell eldobnunk. Szárítás után daráljuk finomra, és már van is egy újabb fantasztikus fűszerünk.
Fotó megosztása:
Bár ezekből a gombákból számos más finomság is készíthető, mégis, fűszerként igazán különleges hatást érhetünk el velük. A gombákkal mindenképpen óvatosan kell eljárni, ha magunk gyűjtenénk, mindig érdemes bevizsgáltatni, mielőtt elkészítenénk. Sajnálatos tény, hogy hazánkban minden évben bekövetkezik tragédia, számos fajta fogyasztása ugyanis veszélyes mérgezéseket okozhat. Ha mégis úgy döntünk, hogy gombás ételeket készítünk, ezekkel a trükkökkel tehetjük gazdagabbá az ízvilágukat.