Otthon készült

Ezért forr fel lassan a víz a gáztűzhelyen

pixabay
pixabay
Vöröses vagy narancssárgás lángszín esetén kisebb a hatásfok, hőleadás.

Időről időre fellángol a gyanú, hogy a szolgáltatók valamit trükköznek a gázzal, hígítják, rontják a fűtőértéket. Ezek a sejtelmek általában egybeesnek azzal az időszakkal, amikor huzamosabb időre csökken fagypont alá a kinti hőmérséklet, tehát igazi téli idő van. Ilyenkor a fogyasztók rendre úgy érzékelik, több időre van szükség ahhoz, hogy egy lábasban felforrjon a víz és ezért lábra kapnak bizonyos téveszmék. A jelenséget sokan úgy magyarázzák, hogy a szolgáltató trükközik a gáz minőségével, levegővel keveri azt, vagy alacsonyabb fűtőértékű gázt ad el ugyanolyan áron. Az igazság ennél sokkal prózaibb, írta a Pénzcentrum.

A földgáz hígítása szinte kivitelezhetetlen és drága trükk lenne, nem lehetne eltusolni, és nem érné meg anyagilag sem.

Az, hogy azért forr fel mostanában lassabban a víz a gáztűzhelyen, vagy színeződik el a láng, mert trükköznének a szolgáltatók, gyakori tévhit. Az egyik legnépszerűbb téves elgondolás a fogyasztók részéről, hogy a szolgáltatók “hígítják” levegővel vagy más gázokkal a vezetékes földgázt, azért nem olyan hatékony. Ez azonban szakértők szerint lehetetlen, fizikai és gazdasági okokból is.

Akkor mitől színeződik el a láng?

A földgáz alapvetően kék lánggal ég, ilyenkor nem keletkezik se füst, se korom, se más káros égéstermék. Viszont tény, hogy a gáznak az égéshez oxigénre van szükség, ami a levegőből származik. Amennyiben a gázégő megfelelően van beállítva és az égéshez elegendő oxigén van a levegőben, a gázláng is “normális” kék színű. Amennyiben más színezetet kap, elsősorban a gázégő beállítását kell megvizsgálni, nem a gáz minőségére gyanakodni.

Ha úgy látjuk, hogy a láng színe túl világoskék – nem csak részben az, hanem teljesen -, vagy már-már színtelen, az a szükségesnél nagyobb légmennyiségre utal, ­ha viszont vöröses vagy narancssárgás, akkor nincs elegendő oxigén a gáz elégetéséhez.

Ez okozhatja, hogy később forr fel a víz, hiszen más lángszín esetén kisebb a hatásfok, hőleadás. Ezért, ha folyamatosan tapasztaljuk ezt a problémát, akkor érdemes ellenőriztetni a készüléket egy szakemberrel.

A konyhában mindig érik a háziasszonyt kisebb-nagyobb bosszúságok. Nincs olyan ember, aki ne hibázna például a főzés során, viszont ezekre léteznek egyszerű megoldások, amikkel megmenthetjük az ételeinket.

Kapcsolódó
Kiderült, elég-e a virslit csak mikróban melegíteni
Valószínűleg sokakat érdekel ez a kérdés.
Olvasói sztorik