Otthon készült

Elhárult a legfőbb akadály a banánbor készítéséhez

illusztráció/arishtam india
illusztráció/arishtam india
Először az érett gyümölcsöket megfüstölik, amivel növelik a cukortartalmát.

A banánbor népszerű ital Ruandában, azonban a készítése nehézségekkel teli, mivel nincs kifejezetten banánhoz való erjesztőkultúra, ezért az engedélyeztetés és a forgalomba hozatal sok problémába ütközik, írta a Magyar Mezőgazdaság.

A banánbor általában úgy készül, hogy az érett gyümölcsöket megfüstölik, amivel növelik a cukortartalmát. Ezután leturmixolják és vízzel hígítják, majd hozzáadják az erjesztőgombákat.

Utóbbi a sarkalatos pontja a borkészítésnek, a borászatban használt kultúrák ugyanis nem megfelelőek a banánhoz, de a sütőiparban használt élesztők sem igazán alkalmasak erre a célra.

A Phys.org cikke szerint egy ruandai kutatócsoport munkájának eredményeképpen megszületett az első hivatalos indítókultúra, melynek szabadalmát 2024 decemberében az ország hatóságai is engedélyezték.

A kultúra megalkotásához helyi banánborokat vizsgáltak át. Olyan összetevőket kerestek bennük, melyek lehetővé teszik a fermentációt. A kutatás során három összetevő bizonyult ígéretesnek. Ezek képesek a banánban lévő cukrot borrá alakítani, és a hígításnak is ellenállnak.

A csapat olyan mikroorganizmusokat keresett, melyek akár 37,0 Celsius-fokos hőmérsékleten és az ajánlott 16 térfogatszázalékos alkoholtartalmú folyadékban is működőképest marad.
Azt is biztosítani akarták, hogy az új élesztő megőrizze a banánbor hagyományos tulajdonságait.

Az így kapott erjesztőanyagot cirokliszttel keverték, így megmarad a banánbor tradicionális színe és aromája. Ez az indítókultúra több mint egy évig képes nyugalmi állapotban maradni, és alacsony hőmérsékleten is újra aktiválható.

A tudósok azt tervezik, hogy hat hónapon belül kereskedelmi forgalomba hozzák az indítókultúrát, ennek érdekében por alakú változatban is igyekeznek kifejleszteni, hogy más, kereskedelmi forgalomban kapható élesztőkhöz hasonlóan árusíthassák.

Előzetes számítások szerint az élesztő megfizethető lesz a hagyományos banánbort termelő gazdák számára, ami annak köszönhető, hogy a benne lévő anyagok mind a Ruandából származnak, nincs szükség import árukra az elkészítéséhez.

Ám ha borról beszélünk, nem kell Afrikáig utaznunk, mert a magyar boroknál zamatosabbakat kevés helyen találunk a világban. A 2025-ös magyar toplistát egri és tokaji borok vezetik, de kiváló minőségűek a Balaton legjobb borai is.

Kapcsolódó
Éltető korty az édenkertből: tokaji eszencia
Az interneten akár 12 millió forintért is rendelhetünk 1,5 liternyi natúreszenciát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik