A Magyar Pékszövetség idén tizennegyedik alkalommal rendezte meg országos kenyérversenyét. A három kategóriában meghirdetett megmérettetésre több tucat pékség jelentkezett, a döntőbe jutott termékek közül pedig idén is a legkiválóbbakkal a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a nagyközönség.
A kenyérverseny a nemzeti ünnephez, Szent István király napjához kapcsolódva a hagyományőrzés és a szakmai megújulás méltó színpada, ahol a magyar pékségek évről évre tanúbizonyságot tesznek arról, hogy az örökértékű kenyérkultúra képes megújulni, választ adva a modern kor kihívásaira.
A megmérettetés egyre népszerűbb, idén közel 70 terméket neveztek a 3 kategóriában. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriában 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Leveles sétáló sütemény kiírásra 9 cég küldte el 13 termékét.
A verseny második fordulójába összesen 30 termék jutott be (9-9 darab kenyér és 12 darab sétáló sütemény). A legjobb pékárukkal a nagyközönség először a Magyar Ízek Utcájában ismerkedhet meg.
Nyertes termékek
Alföldi tájainkról, Balmazújvárosból érkezett az a különleges kenyér, amely 2025-ben újraéleszti a magyar kenyérfogyasztás hagyományát és jövőt terem. Ez a kenyér nem csupán egy új íz – hanem egy üzenet: a múlt ölelésével együtt haladunk a jövőbe. Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, finom diós aromája most a modern ízléshez igazodóan jelenik újra – egészségesebb és karakteresebb ízvilággal.

Az Alföldi Pajta kenyér a régmúlt vidéki életformát, az egyszerűséget és a tiszta ízeket hozza vissza a mai asztalokra. A kenyér különlegessége az összetevőkben rejlik: világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, BL 55 és BL 80 búzaliszt alkotja a harmóniát, kiegészülve sóval, vízzel, sertészsírral. Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, finom diós aromája most a modern ízléshez igazodóan jelenik újra – egészségesebb és karakteresebb ízvilággal.
A mórahalmi Varga Pékség harmincéves szakmai örökségére építve, elkötelezetten képviseli a természetes alapanyagokra és a kovászos technológiára épülő kenyérkészítést. Innovatív kenyerük a Mediterrán kenyér – extraszűz olivaolajjal az idei verseny fődíját nyerte el és méltó példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás házasságának.

A termékfejlesztés során az alkotók célja az volt, hogy a magyar búzából készült kenyér a mediterrán konyhaművészet egészségtudatosságával és ízvilágával gazdagodjék – így került a tésztába kiváló minőségű extraszűz olívaolaj, amely ízében és beltartalmában is új dimenziót nyit.
A Három Tarka Macska pékséget 2017-ben alapította Márton Dávid, Franciaországban született honfitársunk, aki az egész csapattal karöltve arra törekszik, hogy a hagyományt kortárs szemlélettel ötvözve adja tovább – legyen szó hosszú érlelésű, adalékmentes, kovászos kenyereikről, vagy éppen a croissant-okról, amelyeknél különösen büszkék a tésztaszerkezetre, illetve a liszt és a vaj minőségére.

Idén első alkalommal indultak a kenyérversenyen, és az volt a céljuk, hogy egy független, szakmai zsűri visszajelzésein keresztül lássák, hogyan állják meg a helyüket azok a termékek, amelyekben hisznek – amelyek a francia technológia és a magyar ízvilág ötvözetéből születnek.
A győztes sütemény, az Augusztusi Álom, egy laminált croissant tésztából készült leveles desszert, amely kívülről elegáns és roppanós, belülről viszont gazdag és meglepő. A függőleges rétegek belsejében egy selymes brownie tészta és egy zamatos meggyszósz rejtőzik – az édes és savanykás ízek harmonikus játéka, amit a textúrák gondos összehangolása tesz igazán különlegessé.
A Balmaz Sütöde több alkalommal nyerte meg az országos pékversenyt, tavaly is az ő terméküket választották a legjobbnak. Nemrégiben az országtorta kétszeres győztese és testvére nyerte a legjobb hazai pékség díjat, júliusban a Vál-Völgye Pékség négy díjjal térhetett haza a londoni Nemzetközi Excellence Taste versenyről.

