Idén is megrendezték az Év strandétele versenyt – írta a Balatoni Kör.
A balatoni Beach Food trend fontos értékmérője, hogy idén húsz hely nevezett összesen 36 ételt az Év strandétele versenyre. A versenykiírás szerint a Balatoni Kör nemcsak egészséges, lehetőleg helyi alapanyagokból készült fogásokat keresett, hanem olyan kreatív, a strandgasztronómiát friss szemlélettel megközelítő ételeket is, amelyek új színt visznek a kínálatba. A nevezett ételeket a szervezet tagjai július végéig zsűrizték.
Idén is kifejezetten erős volt a mezőny, a már korábbi években díjazott legismertebb Beach Food helyek mellett jópár újabb is bizonyította, hogy a csúcsminőségben is kifejezetten erős a verseny. Egyértelműen ki kell mondani, hogy ma jóval több kiváló strandbüfé és strandbisztró van a Balatonnál, illetve jobb ár-érték arányban kínálják ételeiket mint mondjuk négy-öt éve, mikor a nagyközönség megítélése a mainál pozitívabb volt. A közvélekedést tehát sajnos nem igazán szakmailag megalapozott objektív minőségi kritériumok alakítják, a zsűri viszont csak így hajlandó az előválogatást végezni. Elég átfogó képet kapunk a nevezők alapján az adott év kínálatáról, illetve mélységében is alkalmunk van megismerni a tóparti Beach Food kínálat legjavát
– mondta Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája.
Az idei verseny döntőjében kilenc balatoni strandbisztró és -büfé ételei versenyez a fődíjért.
Íme, a döntősök listája az ételeikkel:
- A Pizza Sztori, Balatonmáriafürdő – Harcsa Supplí
- BL YachtClub, Balatonlelle – Rántott kolbász, illetve rántott tofu Bao
- Club Tihany–Beach Grill, Tihany – Mogyorós ropogós pisztráng „tökfőzelék”, currys barack, csíkos lángossal
- Fogas Bisztró, Alsóörs – Harcsa csevap, rántott tej
- Julcsi Kalácsoda, Siófok-Szabadifürdő – Sós-sajtos BBQ húsos kürtős coleslow-val és Aranygaluskalács
- Kicsi Csóka Bisztró, Balatongyörök – Bivalytatár, velős csont csónakban, burgonya gratin
- Lángos World, Balatonmáriafürdő – Lángos-evezős pisztráng csónak, lángos-evezős Cseng Curry csirkés csónak
- Mónisüti, Gyenesdiás – Granola Optimist
- Szevasztok Bisztró, Balatonszárszó – Faszénen sült tokhal ratatouille
Augusztus 6-án séfekből és újságírókból álló zsűri teszteli majd a döntőbe jutott ételeket, ezekből augusztus 7-én hirdetik ki a győzteseket.
Ahogy korábban írtuk, tavaly mesés nyári káposzta lett az év strandétele, 2022-ben pedig a magyaros sós kürtőskaláccsal diadalmaskodtak.

