Otthon készült

Történelmi sikert aratott a sáppusztai körtepálinka

Sáppusztai Pálinkafőzde
Sáppusztai Pálinkafőzde
Az elismerés nem csupán a Sáppusztai Pálinkafőzde diadalmenete, hanem az egész magyar pálinkaipar és a több évszázados tradíció győzelme.

Mérföldkőhöz érkezett a magyar gasztronómia és pálinkakultúra. A Miskolctól alig félórányi autóútra fekvő Sáppusztán, festői környezetben működő különleges pálinkafőzde, három csillagos minősítést ért el a Great Taste Awards 2025-ös versenyén, mely az élelmiszeripar egyik legelismertebb globális megmérettetése. Ez a lehető legmagasabb rangú kitüntetés, amelyet egy élelmiszeripari termék kaphat.

A Great Taste Awards, amelyet gyakran az „élelmiszeripar Oscarjaként” is emlegetnek, az Egyesült Királyságban megrendezett, nemzetközi verseny. A Guild of Fine Food által szervezett kiemelkedő presztízsű esemény zsűrje több mint 500 nemzetközi szakértőből áll, akik kizárólag vakteszt során értékelik a benevezett termékeket. A bírálók a márkanév, a csomagolás vagy a marketing befolyása nélkül, pusztán az íz, az illat és a textúra alapján ítélik meg a „versenyzőket”. A zsűri egy csillaggal jutalmazza a „kiváló terméket”, a két csillag „kiemelkedően finom terméket” jelent, a három csillag pedig a „kivételes ízélményt nyújtó produktum” kategóriája.

Az idei megmérettetésre több mint 14.300 nevezés érkezett a világ minden tájáról. A hatalmas mezőnyből mindössze 273 termék érdemelte ki a legmagasabb, 3 csillagos minősítést. Mostantól a Sáppusztai Sárga Vilmoskörte pálinka is ebbe az elit klubba tartozik.

Az ital, amely piedesztálra emeli a körtét

A Sárga Vilmoskörte nevű pálinka nevezése nem volt véletlen.

Bár főzdénk már számos hazai díjat tudhat magáénak különböző párlataival, úgy éreztük, hogy ez a pálinka lesz képes a legszebben áthidalni a kultúrák közötti ízlésbeli különbségeket. Tiszta, elegáns és hamisítatlanul körtés karaktere könnyen értelmezhetővé teszi még azok számára is, akik nincsenek hozzászokva a pálinka egyedi világához

– idézte fel Baranyay Barnabás, a Sáppusztai Pálinkafőzde megálmodója és tulajdonosa.

Ahogy később a zsűri fogalmazott: „Ez egy tökéletes vilmoskörte pálinka – valóban a legjobb, amivel a legtöbben valaha találkoztunk.” A zsűri kiemelte az ital karakterét, illatát és ízét, méltatta a komplexitását, a frissességét, a selymes textúrát, a puncsos melegséget és azt a krémes vaníliás jegyet, amely fokozza a körtés karaktert. Egyikük szavai szerint „ez egy boldogító, felemelő ital, amely valóban piedesztálra emeli a vilmoskörtét.”

Egy hungarikum a világ élvonalában

Pálinka csak Magyarországon készülhet, a szigorú jogszabályi előírásokat betartva. Bár például Németországban vagy Romániában is készítenek tiszta gyümölcsből párlatot, a „pálinka” megnevezés kizárólag hazánk kiváltsága. Első számú hungarikumunk mégis gyakran háttérbe szorul a prémium italok között.

Méltatlan, hogy a pálinkát még mindig nem kezelik a helyén az emberek. Sokak fejében él egy régi rossz élmény, és azt hiszik, nem szeretik a pálinkát – pedig ma már számos főzde készít olyan prémium minőségű termékeket, amelyek valószínűleg megváltoztatnák a pálinkáról sokakban kialakult negatív előítéleteket

– vélekedett a Sáppusztai Pálinkafőzde tulajdonosa.

Ez az eredmény azt üzeni a nemzetközi piac felé is, hogy a magyar pálinka képes megállni a helyét a világ prémium italai között.

Az elismerés nem csupán a Sáppusztai Pálinkafőzde diadalmenete, hanem az egész magyar pálinkaipar és a több évszázados tradíció győzelme

– hangsúlyozta Baranyay Barnabás.

A Sárga Vilmoskörte pálinkánk már korábban is bizonyított hazai fronton, számos aranyérmet, Champion díjat és Top Pálinkakiválóság minősítést nyert el, sőt, az Agrárminisztérium Protokollpálinkájának is megválasztották, hogy hazánkat képviselje a diplomáciai eseményeken.

Filozófiánk, hogy nem készítünk pálinkát tucatszámra

– tette hozzá a tulajdonos.

A sáppusztai tradíció és a jövőkép

A főzde kezdetben kizárólag bérfőzést vállalt, és gyorsan népszerűvé vált az ügyfelek körében. Többször elnyerte „az ország legjobb bérfőzdéje” címet is, legutóbb épp 2025-ben. Baranyay Barnabás 2012-ben döntött úgy, hogy saját párlatokat is készíteni fog. A minőség évről évre javult, és 2017-ben málnapálinkájuk Champion- és közönségdíjat nyert a Quintessence versenyen, majd a következő két évben kajszibarack-pálinkájukkal hozták el „a verseny legjobb pálinkája” díjat.

Az igazi diadalmenet 2023-tól indult, amikor is a főzde Piros Vilmoskörte pálinkája addig páratlan módon elnyerte a Quintessence legjobb pálinkája és a 2023 közönségdíjas pálinkája címet is, majd még ugyanabban az évben a Brillante országos versenyen is a legjobb pálinkának választották. Ezt követően Vékony Tibor főzőmester, az ország egyik legelhivatottabb pálinka – és párlatmestere.is csatlakozott a csapathoz. A közös munkát további kimagasló sikerek követték: 2024- ben az év legjobb pálinkája mellett már a „2024 legeredményesebb kereskedelmi főzdéje” címet is a magukénak tudhatták. A Nemzeti Pálinkakiválóság Programon elnyerték a verseny fődíját, az Agrárminisztérium Pálinkája verseny fődíját is, de emellett a Flying Emu Gin és az egyedülálló Citrom és Grapefruit párlatukkal elért díjaiknak köszönhetően, megkapták „2024 legeredményesebb gin és egyéb szeszesitalt előállító vállalkozás” címet is.

2025-ben a cég megvédte címét és a páratlan módon újra mindkét versenyen a 2025 legjobb főzdéjének járó elismerést kaphatta meg. Citrompárlatuk az év közönségdíjas párlata lett idén. Ezt követte a már említett Great Taste Award 3 csillagos eredmény, ami nemzetközi szinten is felhívta a főzdére a figyelmet, és meg megnyitotta a kaput a külföldi megkeresések előtt is.

Ez hatalmas öröm számukra. A siker kulcsa a prémium minőségű, kézzel válogatott gyümölcs, a precíz lepárlási technológia és a palackozás

– jelentette ki a Sáppusztai Pálinkafőzde tulajdonosa.

A főzde jelenleg 25 féle gyümölcsből, 8 kategóriában több mint hetvenféle pálinkát és párlatot kínál, a tökéletes minőségű, de egyszerűbb, hétköznapi fogyasztásra alkalmas tételektől az ünnepi asztalra kívánkozó különlegességekig.

A győzelem nem a végállomás, hanem egy startpisztoly a Sáppusztai Pálinkafőzde számára. A jövőben szeretnénk további pálinkáinkkal is kilépni a nemzetközi színtérre, és megmutatni, hogy a Sáppusztai név nemcsak egy főzde neve, hanem a magyar kézműves pálinkafőzés új minősége

– hangsúlyozta Baranyay Barnabás.

Immár két éve, hogy oltalom alá került a magyar pálinka az EU-ban és Japánban. Idén júniusban Gyulán választották meg az ország legjobb pálinkáit.

Kapcsolódó
Nem mindenki tudja: ennyi házi pálinkát főzhetünk évente legálisan
Az is szabályozva van, hogy ki fogyaszthat belőle.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik