Kevesen tudják elképzelni az őszt tök nélkül. Nemcsak remek díszítőelem, de a konyhában is jól felhasználható. A levesektől a mártogatósokon át a desszertekig – csak ki kell választani a megfelelő fajtát, és el kell készíteni, írja a prozeny.cz.
Szuperélelmiszer
A tök az egyik „szuperélelmiszer” – tele van béta-karotinnal, C- és E-vitaminnal, valamint ásványi anyagokkal, például magnéziummal, káliummal és cinkkel. Magas víz- és rosttartalma miatt remek választás diétás menübe, és gyermekek számára is alkalmas első szilárd ételekhez. A tökmag pedig egy igazi kincsesbánya, tele van egészséges zsírokkal és ásványi anyagokkal.
A boltokban kapható leggyakoribb étkezési tökök a muskotálytök (édes, levesekhez is jó), a nagydobosi és a kiszombori (hagyományos, lassan érő, jól tárolható), valamint a Hokkaidó tök (apró, pirosas-narancs, héjastól fogyasztható, édes és aromás). Számos dísztök is kapható, de ezk főként dekorációnak alkalmasak, nem fogyasztásra.
Hogyan válasszunk és tároljunk tököt
Az érett töknek száraz a szára és kemény, foltok nélküli héja van. Az éretlen tök héja fényes, a köcsánya pedig zöld. Válasszunk olyan tököt, amely méretéhez képest nehéznek tűnik, mert a jó súly sűrű, húsos belsőre utal. Kerüljük a puha héjú, foltos tököket.
Megfelelő tárolás esetén, azaz száraz és hűvös helyen, 10-15 °C körüli hőmérsékleten, több hónapig is eláll. Ez azonban csak az ép gyümölcsökre vonatkozik. A felszeletelt tökök egy hétig elállnak a hűtőszekrényben, és fagyaszthatók vagy konzerválhatók is.

Hogyan használjuk a tököt a konyhában
A tökből számtalan féle étel elkészíthető.
- leves vagy püré
- gnocchi
- latte
- lekvár
- süthetjük sütőben is, akár hússal töltve is
Sonkatököt szeretnél? Korábban írtunk róla, hogy lehet rekordmennyiségű a termésed. Arról is írtunk, hogy hódító útjára indult a páratlan ízvilágú nemesített magyar sütőtök.

