A mikrohullámú sütő ma már szinte minden konyhában alapfelszerelés, mégis a legtöbben csak ételmelegítésre használják. Pedig ez a készülék sokkal többre képes: időt spórol, leegyszerűsíti a konyhai folyamatokat, és néhány ügyes trükkel akár a főzésben is segíthet – írja a Mindmegette.
A mikróval nemcsak gyorsan újramelegíthetjük az ebédet, hanem megkönnyíthetjük a tészta kelesztését, a magok pirítását, sőt még a zöldségek pucolását is. Az alábbi kilenc praktikus ötlet megmutatja, mennyire sokoldalú ez az eszköz.
1. Hagymapucolás könnyek nélkül
Ha nem szeretnénk sírni a hagyma aprításakor, tegyük be a zöldséget körülbelül 45 másodpercre a mikróba. A hő hatására lebomlanak azok az anyagok, amelyek irritálják a szemünket – így könnyezés nélkül dolgozhatunk.
2. Fokhagymapucolás pillanatok alatt
A makacs fokhagymagerezdek héja is könnyen megadhatja magát: ha 20 másodpercre a mikróba tesszük őket, a héj szinte magától leválik.
3. Tökéletes kelt tészta a hideg konyhában is
Télen gyakran nehéz elérni, hogy a tészta megfelelően megkeljen. A mikró viszont ideális „mini keltetőként” is működik. Melegítsünk egy tál vizet két percig, majd a gőzös, meleg belső térbe tegyük be a tésztát pihenni – így gyorsabban és egyenletesebben kel meg.
4. Több citromlé, kevesebb erőfeszítés
Ha kifacsarás előtt 10–20 másodpercre betesszük a citromot vagy a lime-ot a mikróba, sokkal több levet nyerhetünk belőlük. A melegítés fellazítja a rostokat, így egyetlen csepp sem vész kárba.
5. Életet a szikkadt kenyérnek
A kissé kiszáradt kenyeret csomagoljuk nedves papírtörlőbe, tegyük a mikróba, és 10 másodperc alatt újra puha lesz. Ha mellé helyezünk egy pohár vizet is, a gőz még hatásosabbá teszi a „kenyérmentést”.
6. Magvak pirítása egyszerűbben
A dióféléket és magvakat mikróban is megpiríthatjuk, méghozzá egyenletesebben, mint serpenyőben. Szórjuk őket egy rétegben egy tányérra, majd melegítsük 1-1 perces szakaszokban, közben kevergessük.
7. Házi burgonyacsipsz 5 perc alatt
Vékonyra szeletelt burgonyát locsoljunk meg kevés olajjal, szórjuk meg sóval és fűszerekkel, majd süssük a mikróban kb. 5 percig, amíg aranybarnára és ropogósra pirul. Gyors, egészségesebb alternatíva a bolti csipszek helyett.
8. Elfelejtettük beáztatni a babot? Nem gond
Tegyünk egy nagy tálba babot, öntsük fel vízzel, majd mikrózzuk 8–10 percig, amíg a víz felforr. Ezután hagyjuk állni 1–2 órát – így megspórolható az éjszakai áztatás.
9. Főtt kukorica percek alatt
Nincs kedvünk a hosszú főzéshez? Egy-két kukoricacsövet helyezzünk a mikróba, és három perc alatt megpuhulnak. Vajjal, sóval, borssal tálalva igazi nyári finomság, és ha grillfunkció is van a készülékben, még enyhén meg is piríthatjuk.
Tévhitek a mikróról – valóban káros?
Gyakran hallani, hogy a mikrohullámú sütő tönkreteszi az ételeket vagy csökkenti azok tápanyagtartalmát, ám ez nem igaz. Mivel a mikróban rövidebb ideig tart a hőkezelés, sok esetben épp hogy több vitamin és ásványi anyag marad meg, mint a hosszú főzés során.
A megfelelő edények és beállítások használatával pedig az íz és az állag is tökéletes marad.
Ahogy a mikrohullámú sütőben sem szerencsés mindent ételt újramelegíteni, úgy vannak olyan ételek, amiket soha ne tegyünk a fagyasztóba. De a mélyhűtő is segíthet abban, hogy csökkentsük az élelmiszer-pazarlást.

