Otthon készült

Két nap után ne fogyasszuk el a maradék főtt rizst

Getty Images
Getty Images

A megmaradt rizst csak rövid ideig és megfelelő körülmények között érdemes tárolni és újra felhasználni, hívta fel rá a figyelmet Facebook-oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Mint fogalmaztak, a biztonságos fogyasztáshoz elengedhetetlen, hogy az elkészült rizst legfeljebb 2 órán belül lehűtsük, és legfeljebb 1-2 napig tároljuk hűtőben.

Ne hagyjuk szobahőmérsékleten hosszabb ideig állni, mert ez elősegíti a baktériumok (például Bacillus cereus) elszaporodását. A már kihűlt rizst mindig forrósítsuk át alaposan felhasználás előtt, hogy csökkentsük az esetleges kockázatokat

– tanácsolják.

A posztban emlékeztetnek: a megmaradt rizst kreatívan felhasználhatjuk új fogások készítéséhez. Az egyik legegyszerűbb ötlet a pirított rizs készítése, amit zöldségekkel, tojással, esetleg húsmaradékkal gazdagíthatunk. Emellett készülhet belőle rizspuding, rizsfelfújt, vagy a megmaradt rizst fasírtmasszához is keverhetjük: lazítja az állagot, és tartalmasabbá teszi a fogást.

Arról itt írtunk korábban, hogy mi a tökéletes főtt rizs receptje.

Kapcsolódó
11 élelmiszer, aminek soha nem kell nézni a szavatossági idejét
Tényleg kár lenne kidobni azt, amit még használhatnánk.
Olvasói sztorik