A megmaradt rizst csak rövid ideig és megfelelő körülmények között érdemes tárolni és újra felhasználni, hívta fel rá a figyelmet Facebook-oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Mint fogalmaztak, a biztonságos fogyasztáshoz elengedhetetlen, hogy az elkészült rizst legfeljebb 2 órán belül lehűtsük, és legfeljebb 1-2 napig tároljuk hűtőben.
Ne hagyjuk szobahőmérsékleten hosszabb ideig állni, mert ez elősegíti a baktériumok (például Bacillus cereus) elszaporodását. A már kihűlt rizst mindig forrósítsuk át alaposan felhasználás előtt, hogy csökkentsük az esetleges kockázatokat
– tanácsolják.
A posztban emlékeztetnek: a megmaradt rizst kreatívan felhasználhatjuk új fogások készítéséhez. Az egyik legegyszerűbb ötlet a pirított rizs készítése, amit zöldségekkel, tojással, esetleg húsmaradékkal gazdagíthatunk. Emellett készülhet belőle rizspuding, rizsfelfújt, vagy a megmaradt rizst fasírtmasszához is keverhetjük: lazítja az állagot, és tartalmasabbá teszi a fogást.
Arról itt írtunk korábban, hogy mi a tökéletes főtt rizs receptje.

