Kevesen gondolnák, hogy a legtöbb háztartás legszennyezettebb tárgya a konyhában található, írta a Startlap.hu.
A kávéfőzők víztartálya a háztartások egyik legfertőzöttebb pontja lehet, ha nem tisztítjuk rendszeresen – figyelmeztetnek a német fogyasztóvédelmi szervezetek és kutatások.
Ezért szaporodnak el a baktériumok a kávéfőzőben
A kávéfőzők víztartályában gyorsan kialakulhat biofilm – egy nyálkás réteg, amelyben baktériumok, algák és penészgombák szaporodnak el. A víztartály ideális környezetet biztosít számukra: nedves, gyakran langyos, és sokszor hosszú ideig áll benne a víz.
A kutatók többféle baktériumot azonosítottak, köztük a Pseudomonas aeruginosa és a Staphylococcus fajokat, amelyek egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Bár a kávéfőző a vizet a tartály után felmelegíti, a legtöbb automata gép nem forralja fel teljesen – az átlagos kifolyási hőmérséklet 68 °C alatt marad. Ez ugyan csökkenti a baktériumok számát, de nem pusztítja el őket teljesen, így a biofilm maradványai a kávéba is bekerülhetnek, ha a tartály elhanyagolt.
A higiénikus működéshez a szakértők napi és heti tisztítási rutint javasolnak
- Naponta célszerű a maradék vizet kiönteni, a tartályt átöblíteni, majd nyitott fedéllel kiszárítani,
hogy megelőzzük az algásodást. - Hetente egyszer érdemes langyos vízzel és kevés mosogatószerrel alaposan kimosni a tartályt, beleértve a sarkokat is, majd tiszta vízzel leöblíteni és megszárítani.
- A vízkőtelenítést is fontos rendszeresen elvégezni, de kizárólag a gyártó által ajánlott szerekkel.
A szakértők tanácsa
Reggelente érdemes egy csésze kávét lefőzni és kiönteni, mert éjszaka álló vízben a baktériumok száma átmenetileg megemelkedhet.
A közelmúltban bemutattuk azt a négy helyet, ami baktériumfészekké változtatja a konyhánkat, valamint megosztottunk egy trükköt aminek az alkalmazásával makulátlanul tiszta lesz az odaégett edény.

