Otthon készült

Megválasztották a világ legjobb sajtját: svájci és 18 hónapon át érlelt

facebook/gruyere aop
facebook/gruyere aop
A Gruyère sajtok a verseny történetében korábban ötször nyerték el ezt a rangos elismerést.

A World Cheese Awards 1995 óta évente megrendezett esemény, melynek célja, hogy elismerje a világ legjobb sajtjait és támogassa a sajtkészítőket. A díjakat eredetileg a kis sajtkészítők ismertségének növelése érdekében alapították, ma azonban nagyobb manufaktúrák is részt vesznek a megmérettetésen.

Idén volt az első alkalom, hogy a brit székhelyű Guild of Fine Food által 1988-ban létrehozott versenyt a sajtjairól híres Svájcban rendezték meg. A berni „Capital of Cheese” fesztiválon – mely november 13-15-ig tart – a világ 46 országából 5244 sajtot bírált a 265 tagú zsűri, köztük Magyarország képviseletében Kun Anita, a Csíz Sajtműhely sajtkészítője.

A nemzetközi sajtszakma egyik legrangosabb eseményének számító World Cheese Awardson egy 18 hónapig érlelt, a svájci a Bergkäserei Vorderfultigen hegyi tejüzemben készült Gruyère AOP sajt nyerte el a 2025-ös világbajnoki címet.

facebook/gruyere aop

A Gruyère sajtok a verseny történetében korábban ötször nyerték el ezt a rangos elismerést.

Gruyère sajtok

A Gruyère – franciául Le Gruyère – egy svájci, tehéntejből készülő félkemény sajt, mely az ellenőrzött eredetmegjelöléssel (AOP) ellátott sajtok közé tartozik.

 

Az eredeti Gruyère-hez csakis kiváló minőségű tejet használnak. A tejet adó alpesi teheneket egész nyáron a hegyi legelőkön tartják, ahol gabonaféléket, gyógyfüveket és fűszereket is legeltetnek velük.

 

Az előállítási folyamat egyik legfontosabb része az érlelés. Az előállítási szabályok a sajt készítéséhez barlangihoz hasonló klímát írnak elő, ami 94–98%-os levegőnedvességet jelent.

A második helyezett egy szokatlan, virágokkal díszített francia sajt – az Etxaldia által gyártott Crémeux des Alduses aux Fleurs – lett, míg a harmadik helyen egy másik svájci sajt – a Käserei Ifang által készített, 9 hónapos érlelésű Appenzeller Edel-Würzig – végzett.

A jövő évi World Cheese Awards díjátadót a spanyolországi Córdobában rendezik meg.

Egy korábbi világversenyen taroltak a magyar sajtok, egy norvégiai nemzetközi megmérettetésen pedig az erdőkürti sajtmanufaktúra két terméke ezüst és bronz minősítést kapott. Egy felmérés szerint Magyarországon mind ismertségben, mind fogyasztásban a trappista sajt áll az élen.

Kapcsolódó
Elrendelték: tilos lesz ilyen formában árulni a trappista sajtot
Megjelent a Magyar Élelmiszerkönyv Trappista sajtra vonatkozó fejezete.
Olvasói sztorik