A World Cheese Awards 1995 óta évente megrendezett esemény, melynek célja, hogy elismerje a világ legjobb sajtjait és támogassa a sajtkészítőket. A díjakat eredetileg a kis sajtkészítők ismertségének növelése érdekében alapították, ma azonban nagyobb manufaktúrák is részt vesznek a megmérettetésen.
Idén volt az első alkalom, hogy a brit székhelyű Guild of Fine Food által 1988-ban létrehozott versenyt a sajtjairól híres Svájcban rendezték meg. A berni „Capital of Cheese” fesztiválon – mely november 13-15-ig tart – a világ 46 országából 5244 sajtot bírált a 265 tagú zsűri, köztük Magyarország képviseletében Kun Anita, a Csíz Sajtműhely sajtkészítője.
A nemzetközi sajtszakma egyik legrangosabb eseményének számító World Cheese Awardson egy 18 hónapig érlelt, a svájci a Bergkäserei Vorderfultigen hegyi tejüzemben készült Gruyère AOP sajt nyerte el a 2025-ös világbajnoki címet.

A Gruyère sajtok a verseny történetében korábban ötször nyerték el ezt a rangos elismerést.
A második helyezett egy szokatlan, virágokkal díszített francia sajt – az Etxaldia által gyártott Crémeux des Alduses aux Fleurs – lett, míg a harmadik helyen egy másik svájci sajt – a Käserei Ifang által készített, 9 hónapos érlelésű Appenzeller Edel-Würzig – végzett.
A jövő évi World Cheese Awards díjátadót a spanyolországi Córdobában rendezik meg.
Egy korábbi világversenyen taroltak a magyar sajtok, egy norvégiai nemzetközi megmérettetésen pedig az erdőkürti sajtmanufaktúra két terméke ezüst és bronz minősítést kapott. Egy felmérés szerint Magyarországon mind ismertségben, mind fogyasztásban a trappista sajt áll az élen.

