Mint azt megírtuk, a brit székhelyű Guild of Fine Food által 1988-ban létrehozott World Cheese Awards versenyt, a világ sajtkészítőinek „olimpiáját” idén a sajtjairól híres Svájcban rendezték meg.
A berni „Capital of Cheese” fesztiválon – mely november 13-15-ig tartott – a világ 46 országából 5244 sajtot bírált a 265 tagú zsűri, köztük Magyarország képviseletében Kun Anita, a Csíz Sajtműhely sajtkészítője.
Ám nem csupán magyar zsűritag, hanem hazai sajtkészítő műhelyek is részt vettek a megmérettetésen, s bár a világbajnoki címet a svájci a Bergkäserei Vorderfultigen hegyi tejüzemben készült Gruyère AOP sajt nyerte, a magyar sajtkészítőknek is bőven jutott elismerés.
3 arany, 10 ezüst és 6 bronz minősítést értek el a magyar sajtkészítők a 37. World Cheese Awards-on melyet idén Bernben rendeztek! Sokszor tapasztaltuk, hogy különösen igaz a sajtkészítők közösségére, hogy együtt tudunk örülni egymás sikerének, osztozni tudunk az örömben, hiszen mindannyian tudjuk, hogy mennyi mindennapos munka van egy-egy ilyen teljesítmény mögött. Gratulálunk!
– írta közösségi oldalán a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.
Íme a magyar díjazottak
- Bükkisajt Sándor Tamás Sajtmanufaktúra – Bükki hegyvidéki tehénsajt 6 hónapos érlelésű
- Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore Old
- Kincses Sajtműhely – Hegyi Sajt
- Újlaki Major – Érlelt Juhsajt
- Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Grande
- Aradi Sajt – Kipatéi Delight
- Bodor Enikő, Mekkentő Gazdaság – Selypi Sajt – Kupac
- Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény 21 hónapos érlelésű
- Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos érlelésű
- Breier Farm – Tanya Sajt 3 hónapos érlelésű
- Halda Sajt – Trappista
- Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 12 hónapos érlelésű
- Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 6 hónapos érlelésű
- Bömbi Tejtermékek – Bömbi félkemény érlelt sajt
- Kincses Sajtműhely – Camembert
- Aradi Sajt – Öreghegyi Kemény
- Breier Farm – Pilisi Sajt 3 hónapos érlelésű
- Tolbán Sajtmanufaktúra – Kék
- Aradi Sajt – Truffle-Aged Hard Cheese
Egy korábbi világversenyen taroltak a magyar sajtok, egy norvégiai nemzetközi megmérettetésen pedig az erdőkürti sajtmanufaktúra két terméke ezüst és bronz minősítést kapott. Egy felmérés szerint Magyarországon mind ismertségben, mind fogyasztásban a trappista sajt áll az élen.

