Otthon készült

19 magyar sajtot díjaztak a világbajnokságon

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
3 arany, 10 ezüst és 6 bronz minősítést értek el a magyar sajtkészítők a 37. World Cheese Awards-on.

Mint azt megírtuk, a brit székhelyű Guild of Fine Food által 1988-ban létrehozott World Cheese Awards versenyt, a világ sajtkészítőinek „olimpiáját” idén a sajtjairól híres Svájcban rendezték meg.

A berni „Capital of Cheese” fesztiválon – mely november 13-15-ig tartott – a világ 46 országából 5244 sajtot bírált a 265 tagú zsűri, köztük Magyarország képviseletében Kun Anita, a Csíz Sajtműhely sajtkészítője.

Ám nem csupán magyar zsűritag, hanem hazai sajtkészítő műhelyek is részt vettek a megmérettetésen, s bár a világbajnoki címet a svájci a Bergkäserei Vorderfultigen hegyi tejüzemben készült Gruyère AOP sajt nyerte, a magyar sajtkészítőknek is bőven jutott elismerés.

3 arany, 10 ezüst és 6 bronz minősítést értek el a magyar sajtkészítők a 37. World Cheese Awards-on melyet idén Bernben rendeztek! Sokszor tapasztaltuk, hogy különösen igaz a sajtkészítők közösségére, hogy együtt tudunk örülni egymás sikerének, osztozni tudunk az örömben, hiszen mindannyian tudjuk, hogy mennyi mindennapos munka van egy-egy ilyen teljesítmény mögött. Gratulálunk!

– írta közösségi oldalán a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

Íme a magyar díjazottak

Arany minősítés

  • Bükkisajt Sándor Tamás Sajtmanufaktúra – Bükki hegyvidéki tehénsajt 6 hónapos érlelésű
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore Old
  • Kincses Sajtműhely – Hegyi Sajt

Ezüst minősítés

  • Újlaki Major – Érlelt Juhsajt
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Grande
  • Aradi Sajt – Kipatéi Delight
  • Bodor Enikő, Mekkentő Gazdaság – Selypi Sajt – Kupac
  • Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény 21 hónapos érlelésű
  • Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos érlelésű
  • Breier Farm – Tanya Sajt 3 hónapos érlelésű
  • Halda Sajt – Trappista
  • Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 12 hónapos érlelésű
  • Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 6 hónapos érlelésű

Bronz minősítés

  • Bömbi Tejtermékek – Bömbi félkemény érlelt sajt
  • Kincses Sajtműhely – Camembert
  • Aradi Sajt – Öreghegyi Kemény
  • Breier Farm – Pilisi Sajt 3 hónapos érlelésű
  • Tolbán Sajtmanufaktúra – Kék
  • Aradi Sajt – Truffle-Aged Hard Cheese

Egy korábbi világversenyen taroltak a magyar sajtok, egy norvégiai nemzetközi megmérettetésen pedig az erdőkürti sajtmanufaktúra két terméke ezüst és bronz minősítést kapott. Egy felmérés szerint Magyarországon mind ismertségben, mind fogyasztásban a trappista sajt áll az élen.

Kapcsolódó
Elrendelték: tilos lesz ilyen formában árulni a trappista sajtot
Megjelent a Magyar Élelmiszerkönyv Trappista sajtra vonatkozó fejezete.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik