Otthon készült

11 éves kislány álmodta meg idén az év szaloncukrát

Szent Korona Cukrászda
Szent Korona Cukrászda
24 gyártó 165 édessége között győzött a családi kreáció.

A soltvadkerti Szent Korona Cukrászda karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus kekszes karamellás szaloncukra nyerte el a rangos Az Év Szaloncukra címet idén. Az ünnepi édesség megalkotásánál a legnagyobb kihívást a vékony, roppanós csokoládéforma öntése jelentette, de a két-három hetes, gondos kísérletezés, és a családi kóstolások eredményeként megszületett a tökéletes íz.

A karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus kekszes karamellás szaloncukrot eredetileg a „Gyerekkedvenc” kategóriába szánták a készítők, de olyan kiválóra sikerült a kidolgozása, hogy Az Év Szaloncukra kategóriában is elindult – és nyert!

Zsejke lányom nagy Lotus keksz rajongó, neki szerettem volna kedveskedni az ízkombinációval, amely egy krémes Lotus keksz töltelékből, egy bársonyos karamellaöntetből és karamellizált fehér csokiból, más néven gold csokoládéból áll össze, amelynek elkészítése speciális szaktudást igénye és amelynek van egy kis sós utóérzete is

– foglalta össze a Szent Korona Cukrászda egyik vezetője Szervánszky Judit.

Kulisszatitkok az íztesztelésről

A cukrászmester azt is elárulta, hogy általában 2-3 hétre van szükség egy-egy új íz kikísérletezéshez.

Ez azt jelenti, hogy egy-két naponta újra kóstoljuk a csokit, hogy mennyire érnek össze az ízek, mennyire kiegyensúlyozott együtt a többféle töltelék. A Lotus kekszes szaloncukor koncepciója már a nyáron megszületett.

Az ötletgazda 11 éves Zselyke nem volt szigorú ítész

A kislányom is kóstolgatta a szaloncukrot, ötféle változatot is mutattam neki a Lotus kekszes szaloncukorból, és mindegyikre azt mondta, hogy isteni, így nem volt könnyű a végső összeállítás kiválasztása

– idézte fel mosolyogva az alkotó.

3 fotó

Új trendek a szaloncukor piacon

Az Év Szaloncukrát idén 24 gyártó 165 édessége közül választotta ki a hivatalos zsűri. A verseny 8 kategóriájában összesen közel 200 kóstoló döntött a díjazottakról, összesen 12.000 szaloncukrot próbáltak ki.

A soltvadkeri Szent Korona Cukrászda 26-féle szaloncukorral, valamint kézműves beiglikkel és más ünnepi süteményekkel is készül az idei karácsonyi szezonra. Az elismerés is mutatja, hogy bár a klasszikus ízek továbbra is népszerűek, a vásárlók egyre inkább keresik az izgalmasabb ízkombinációkat és a prémium minőségű, krémesebb, finomabb csokoládéból készült édességeket.

Szakmai felmérés szerint egyre több a különleges ízesítésű karácsonyi desszert, melyek közül az év szaloncukra versenyen is megismerhettünk néhányat. Az is tény, hogy egyre kisebb és egyre drágább a szaloncukor.

Kapcsolódó
Ezekre figyeljünk, ha jó szaloncukrot szeretnénk venni
Az összetevők listáját mindenképpen érdemes átnézni.
Olvasói sztorik