Drámai mértékben megugrott a halálos medvetámadások száma Japánban, ezért a hatóságok egyre több veszélyesnek ítélt vadállatot lőhetnek ki. Az elejtett nagyragadozók húsát főként grillezve fogyasztják a vendégek az éttermekben, írta a hirado.hu.
Az idei évben eddig már 13 ember vesztette életét medvetámadás miatt Japánban, ahol a kormány már a katonaságot és a rohamrendőrséget is bevetette a medvék megfékezésére. A kormány tavaly felvette a medvéket a szabályozott állományú fajok listájára, visszavonva azt a védelmet, amely korábban hozzájárult a populáció fellendüléséhez
– számolt be a Japan Today.
A lakóházakba betörő, iskolák közelében kóborló, szupermarketeket feldúló vadállatokról szóló hírek hatására egyre több ember szeretné megkóstolni a medvehúst.
Egy 71 éves vadász, Koji Suzuki éttermet üzemeltet a dombos fekvésű Csicsibu városában. Ő azt nyilatkozta, hogy a vendégek érdeklődése akkora a medvehús iránt, hogy olykor nem is tudják az igényeket kiszolgálni. Egy másik vidéki étterem tulajdonosa elmondta, hogy már december elejére teljesen kifogyott az étterem a medvehúsból.
A szállodák szintén turisztikai vonzerőt látnak a medvehús kínálatában.
2024-ben a Tátrában botrányt váltott ki, amikor medvehúsból készült ételeket kínált egy szlovák csárda, 2025-ben viszont engedélyezték a medvehús fogyasztását Szlovákiában.

