Virágzó vidékünk

Fenntartható falu és a paraszt-wellness diszkrét bája Gömörszőlősön

A városiaknak sincs ellenére a trágyahordás, azaz a mentás gőzkabin.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén, a magyar-szlovák határ mentén elterülő zsákfalu neve a hajdani szőlőkultúra emlékeként lett Gömörszőlős. A lakosság hosszú ideig szinte teljes egészében mezőgazdaságból és állattartásból élt, önellátó gazdálkodást folytatott.

A település lélekszáma napjainkra 100 fő alá csökkent. A mezőgazdaság és az állattartás már csak néhány családnál jelent kiegészítő jövedelemforrást. A hagyományos életforma megszűnőben van, de számos régi lakóháza, gazdasági épülete fennmaradt, melyek ma is meghatározói a településképnek. Akik jártak már itt, azt mondják, Gömörszőlősön minden arányos, emberléptékű.

parasztwellness3
Fotó: Facebook/Gömörszőlős

Ösztönzik a hagyományos életformát

Hankó Gergely Hermann Ottó-díjas természetvédelmi mérnök egyik megálmodója volt a gömörszőlősi paraszt-wellnessnek. Ne szinte egybeforrt a programsorozattal, amelyet immár hat éve szerveznek többnyire havi rendszerességgel.

A faluban 1993 óta dolgozik a miskolci Ökológiai Intézet helyi csoportja, akik elindították a falufejlesztési programot „Gömörszőlős – a fenntartható falu” címmel. Az intézet munkatársai a faluprogram kapcsán számos régi épületet újítottak föl, ösztönzik a hagyományos életforma követését, a népi kismesterségek és népi hagyományok fenntartását. Gyapjúkártoló műhelyt létesítettek, segítik a turizmus szervezését. A faluban akad is rengeteg látnivaló a néprajzi, szabadtéri mezőgazdasági és erdészeti gyűjtemény, az organikus mintagazdaság, a gyapjúfeldolgozó-műhely, a Kakas-vár gyűjtemény, a református templom, a Füstösház és a Kisgaléria.

Hankó Gergely Hermann Ottó-díjas természetvédelmi mérnök egyik megálmodója volt a gömörszőlősi paraszt-wellnessnek.

Neve szinte egybeforrt a programsorozattal, amelyet immár hat éve szerveznek többnyire havi rendszerességgel.

De vajon hogyan ismerte meg a helyet a fiatal szakember, s miként lett szerelmese a falunak?

parasztwellness4
Fotó: Facebook/Gömörszőlős

A gödöllői Szent István Egyetem természetvédelmi mérnök képzését végeztem, s egy választható tárgynak – „A fenntartható fejlődés elmélete és gyakorlata” – köszönhetően egy egész hetes képzésen vehettem részt a gömörszőlősi oktatóközpontban – mondta Hankó Gergely. – Egy héten keresztül folyt az „életmentés”, kilúgozott, átmosott agyunk kapott egy újraindítást. Értékes gondolatokkal és tapasztalatokkal gazdagodtunk, amiből természetesen következett az újabb látogatás.

Lehetett volna Való(vas)Villa, de paraszt-wellness maradt

Ennyire élvezte Gömörszőlős feelingjét?

Az elméleti oktatás itt, az Ökológiai Intézet Oktatóközpontjában erősen támogatja a gyakorlati megtapasztalást, így az alkotás és a kreativitás mellett a fizikai erőnlétét is próbára teheti az ember. S akkor még hozzá se vettük a fantasztikus környezetet, a szép tájat és a békés, csodaszép falut. Ez a kerek egész ragadott többünket magával, így legközelebb már kifejezetten önkéntesként tértünk vissza, hogy tanuljunk valamit a gazdálkodás területén és közben segítsünk az aktuális munkák elvégzésében, megismerve így a vidéki élet minden szépségét.

Ma már országszerte ismert, hogy az alkalmi önkéntességből egy idő után szervezett kaláka lett, s az itteni önkéntes hét végi elfoglaltság is frappáns nevet kapott…

Egyre többen érdeklődtek a program iránt. A név még az elején született, amikor is Márkus István barátommal a 35 fokos nyári rekkenő hőségben gazoltuk a biokertet. Kínunkban rengeteget nevettünk és elképzeltük hogyan lehetne bevonni ezekbe a munkákba a városi puhány embereket. Jött a „Való (vas)Villa”, a „Farm Ville 3D!” és a „Paraszt-wellness”. Az utóbbi ránk is ragadt. Hat éve szervezzük a paraszt-wellness hét végéket, azóta számtalan önkéntes programon vagyunk túl és az elszántság nem csökkent.

A település Budapesttől mért távolsága nagy, ezért a lejutás nehéz. Ám ez az előnyök közé tartozik, mert a fővárosból csak az jön közénk, aki elszánt és elkötelezett.

Milyen munkákat végeznek a paraszt-wellness idején?

Programunk, tevékenységünk a természetes, fenntartható életmódhoz szükséges körülmények megteremtéséről és kialakításáról, ezek megismertetéséről szól. A résztvevők bepillanthatnak a természetközeli élelmiszerek helyi termesztésébe, az állattartás mikéntjébe, a megújuló energiák felhasználásába. Ahogy mi mondjuk, a trágyahordás itt a mentás gőzkabin, azaz a wellness része. A munka mellett természetesen jut idő beszélgetésekre, filmvetítésre, más kikapcsolódásra is.

parasztwellness1
Fotó: Facebook/Gömörszőlős

Mi az oka vagy éppen a titka, hogy Gömörszőlős és a paraszt-wellness töretlen népszerűségnek örvend?

Aki hátára veszi hátizsákját, és sátrával együtt kivonul a dombok közötti gyümölcsösbe pár napra dolgozni, állatokat gondoz, kertészkedik, az garantáltan élete egyik legnagyobb élményével gazdagodik itt. Távol a város zajától átértékelődnek az emberben a mindennapok.

Megváltást jelenthet egy korty víz, megbecsülést nyer egy tál étel.

A csillagos ég itt a legszebb, hiszen messze földön híre sincs fényszennyezésnek. Nem egy önkéntes mondta már, nem emlékszik rá, mikor nézett fel utoljára ilyen tiszta csillagos égre… Ez is Gömörszőlős varázsának része, és ezért is kedvelt az önkéntességen alapuló paraszt-wellness programunk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik