Virágzó vidékünk

Sláger lett a nagygönc

Helyi ételkülönlegességeket, linzert és nagygöncöt gyártanak a jó palócok.

Két szociális szövetkezet hozott létre üzemet a Nógrád megyei Érsekvadkerten. A Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezet a tavalyi induláskor 11 embert képzett ki a burgonyás, hagymás tésztából készült, darált tepertővel töltött gombóc, a nagygönc gyártására. A nagygönc azóta megkapta a sajátos nógrádi termékeket megillető Nógrádikum címet.

Azóta új recepteken is dolgoztak, így a szövetkezet már grízgaluskát, különböző ízesítésű levesbetéteket, valamint változatos összetételű kroketteket is gyárt – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Fotó: MTI

A rétsági székhelyű Nógrádi Korona Szociális Szövetkezet érsekvadkerti sütőüzemében a kézműves gyártású palóc linzer mellett islert, sós süteményeket, lebbencs tésztát és császármorzsát is előállítanak.

A fejlesztés eredményeként a két üzemben jelenleg 22 hátrányos helyzetű munkavállaló dolgozik.

Olvasói sztorik