A Zsámboki Biokert alapítói közel két évtizedes gyakorlattal rendelkeznek a helyi ökológiai termékek termelésében, így méltán mondhatjuk, „tudnak valamit”. Életük, működésük nyitott könyv, köszönhetően annak, hogy mindennapjaikat szívesen mutatják be az érdeklődőknek, termékeiket több háztáji, köztük budapesti piacon rendszeresen árusítják.
A gazdaság megalakulása vezetőjükhöz, a hazai biokertészkedés egyik úttörőjéhez, az angol származású Matthew Hayes nevéhez fűződik. A korábban filmesként dolgozó férfi – miután magyar hölgyet vett feleségül – 1995-ben érkezett hazánkba, és 1997-ben a Gödöllői Egyetem tangazdaságában kezdte a biogazdálkodást.
A Zsámboki Biokert 2010 óta működik, ahol 3,5 hektáron gazdálkodnak környezetbarát módon szabadföldi zöldségparcellával, extenzív fóliasátrakkal és gyümölcsössel. A biogazdálkodással visszahozták nagyapáink korának emlékét: a művelés kézi erővel zajlik, igyekeznek minimalizálni a gépi munkavégzést, így a szántást például a paraszti hagyományokhoz hasonlóan lóval végzik. Baromfiállományuk jelentős, a trágyát a művelésbe visszaforgatják.
Hatalmas erő a saját föld, ami megfogja az embert
Több hitelesített biotermékük ismert, melynek értékesítésére – a piacozás mellett – saját fejlesztésű dobozrendszert üzemeltetnek. Ennek lényege, hogy az idénynek megfelelő termésből egységdobozokat állítanak össze, melyeket budapesti és gödöllői közeli értékesítési ponton adnak át a vásárlóknak, illetve úgynevezett „teherbiciklis” szállítást is a főváros területén. A dobozrendszer üzemeltetése nagy logisztikai feladat, hiszen a zsámbokiak alapvetően termelők, nem kereskedők.
Állandó alkalmazottaik mellett idénymunkások és egyetemisták is dolgoznak a gazdaságban, mert céljuk, hogy minél több embert bevonjanak az ökológiai termesztés rejtelmeibe.
A biogazdálkodás a legtermészetesebb módja a növények termesztésének, melynek lényege, hogy maximalizáljuk a talajt és a földet körbevevő életformák vitalitását. Egészséges földön egészséges növények teremnek, ami később egészséges ételként kerül az asztalra, így fenntartható életet tudunk biztosítani – vallja a biokert csapata.
Akik Zsámbokon serénykednek, elkötelezettséggel és szeretettel dolgoznak együtt a földeken. Mindannyiuknak nagyon fontos, hogy minőségi árut termesszenek, minél kevesebb kárt okozva környezetünknek. E megfontolásból például a fóliasátrak fűthetővé tétele szóba sem jöhet.
Bár Matthew Hayes, a környezetbiológus végzettségű vezető biogazdász mindig a filmiparban akart dolgozni, Londonban bele is vágott, de kiderült, hogy az nem az ő világa.
Hamar kiszálltam a filmiparból, és egy másik, engem nagyon érdeklő terület, a biogazdálkodás felé fordultam. Nem valószínű, hogy visszatérnék Angliába, a saját föld, amin dolgozunk, hatalmas erő, ami nagyon megfogja az embert – mondta egy korábbi interjúban a gazda.
A Zsámboki Biokertet látva és megismerve nem is csodálkozhat az ember Matthew Hayes döntésén, aki az alábbi videóban rövid bemutatja munkájuk egy szegletét – természetesen magyarul.