Virágzó vidékünk

Viszik, mint a cukrot! Pörög a batáta-biznisz Hajdúdorogon

Édesburgonya: nem krumpliféle, viszont nagyon egészséges, és termelni is érdemes.

A hajdúdorogi Fodor György őstermelőként a környéken hagyományosnak számító kukorica és búza termesztése más, de egészséges terménnyel szeretett volna előrukkolni, természetesen úgy, hogy a tevékenységből megéljen a család – írta a haon.hu.

5 ezer 300 palántával kezdődött

A 31 éves őstermelő érdeklődött, olvasott, keresgélt, amíg egy ásotthalmi vállalkozóról írott cikkre bukkant, mely az édesburgonyát csodanövényként mutatta be.

Fotó: Fodor György magánarchívum
Fotó: Fodor György magánarchívum

Több se kellett a fiatalembernek. Megvette az első palántákat, összesen 5 ezer 300 tövet, mely a tulajdonában lévő 2 ezer négyzetméternyi földterület beültetésére volt elegendő. Nem lehetett kis munka, hiszen kézzel ültették a palántákat!

Aki mer, az nyer

Családtagjai csak csodálkoztak, amikor elmondta terveit, édesanyja azonban – mondván, hogy aki mer, az nyer – a pártján állt. Elkezdődhetett az édesburgonya-biznisz!

A batáta ültetése nagy körültekintést igényel: a talajminta vétel az első és legfontosabb lépés, az ültetési távolság szabályairól nem is beszélve – mondta a lapnak az őstermelő. – A batáta félkötött talajban történő ültetése komoly kihívást jelentett, így jól jött a nagymama évtizedekre visszanyúló földismerete. Hosszasan beszélgettünk, elemeztük a termesztésre kinézett föld előéletét.

Az ültetvénynek gyorsan híre ment a településen, már-már csodájára jártak a helyiek, akik kíváncsiskodva érdeklődtek Fodor Györgynél a növény termesztésének fortélyairól.

Fotó: Fodor György magánarchívum
Fotó: Fodor György magánarchívum

Az első aratás minden képzeletet felülmúlt: 3,5 tonna batáta termett, ami ahhoz képest, hogy egy tő átlagosan 1 kilogrammot ad – a területi viszonyokat figyelembe véve – kiválónak számít. A gazda örömére a kereslet is egyre nagyobb a batáta iránt.

Fodorék célja a terület növelése, a tárolási feltételek megteremtése, a művelés gépesítése. Mi is lehetne a végcél, mint hogy a hajdúdorogi gazdák összefogásával a kukoricához és a búzához hasonlóan az édesburgonya termesztése is a térség sajátosságai közé kerülne.

Együnk sok édesburgonyát!

Egy darab édesburgonya biztosítja a napi javasolt A-vitamin bevitel kétszeresét és a napi C-vitamin szükséglet egy harmadát. Gazdag B6 vitaminban, rostban, vasban és káliumban, nagyon kevés zsiradékot és nátriumot tartalmaz. A batáta nemcsak, hogy jó hatással van a szervezetünkre, de ez az egyik legtáplálóbb zöldség, amit fogyaszthatunk, feltéve, ha nem teszünk hozzá sok vajat, vagy nem sütjük zsírban. Az interneten sok édesburgonya receptet találunk, érdemes kipróbálni akár egyet is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.