Virágzó vidékünk

Megjöttek az első fecskék

A Körös-Maros Nemzeti Park déli tájaira visszatértek a füsti fecskék első példányai. Ez is azt jelzi, hogy valóban itt a tavasz.

Javában zajlik a tavaszi madárvonulás. Folyamatosan érkeznek vissza a hazánkban fészkelő madarak, és szép számban láthatunk olyan fajokat is, melyek csak átvonulnak, továbbrepülnek észak felé. Ilyenek például a kis pólingok és az aranylilék, melyeknek csapatai gyakran tűnnek fel a Körös-Maros Nemzeti Park pusztái felett – olvasható a nemzeti park igazgatóságának honlapján.

A visszatérő fészkelők közül a közkedvelt füsti fecskék első példányait a Csanádi pusztákon fedezték fel, és napról-napra egyre több villásfarkú madárkával találkozni.

A füsti fecskét gyakran összetévesztik a molnárfecskével, mely szintén gyakori fészkelő Magyarországon.

Füsti fecske és molnárfecske

Füsti fecske
Füsti fecske

A két faj életmódjában és külsejében is különbözik egymástól. A füsti fecskék jellemzően tanyákhoz, állattartó telepekhez kapcsolódnak, szeretik a jószágok közelségét, ahol több rovart zsákmányolhatnak. A molnárfecskék inkább a nagyobb városokban fordulnak elő, általában több százas tömegekben telepeknek meg a paneltömbökön, középületeken.

Tipikus a fészkek közötti különbség is

Molnárfecske
Molnárfecske

A molnárfecske szinte a plafonig pakolja fészkét, s egy kicsi, oldalsó nyíláson közlekedik, a füstifecske viszont úgy rakja, hogy annak teljes karimája nyitott legyen. Külsőre a legjelentősebb eltérés a faroktollaknál van: a füsti fecskéé hosszú, villa alakú, a molnárfecskéé rövidebb. A füsti fecske hasa inkább törtfehér, a molnárfecskéé viszont teljesen fehér.

Fotók: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik