Találkozott egymással az adóparadicsom és a csodafalu

Komlóskán adták át a 2015. évi Magyarországi Falumegújítási Díj elismeréseit. A pályázatot hatodik alkalommal hirdették meg.
Kapcsolódó cikkek

A „Nyitottnak lenni” mottójú verseny ösztönözni kívánta a résztvevőket arra, hogy nyitott lélekkel tekintsenek az újra, az ismeretlenre és a szokatlanra, és abból hasznuk is származzon. A mottó nem utolsósorban azt is üzente a falusi közösségeknek, hogy legyenek nyitottak az együttműködésre, településhatáraikat ne elválasztó vonalként, hanem kapcsolódási pontokként tekintsenek. Ezúttal a fenntarthatóságért végzett, valamint a megújuló és különleges teljesítményeket ismerték el a kétévente sorra kerülő versenyen.

Komlóska egyik büszkesége, az új óvoda

Miért Komlóskán, az adóparadicsomban?

Szokás szerint az előző kiírás győztes településén kerül sor az ünnepélyes díjkiosztóra és a falumegújítási konferenciára. 2013-ban Komlóska, az adóparadicsomként is ismert zempléni falu nyert, így 2016. április 26-27-én itt találkoztak a falumegújításban példát mutató települések képviselői. Komlóskán mintagazdaságként működő erdőszövetkezet működik, van posta, bölcsőde, óvoda, iskola, gyönyörű községház, kultúrház, könyvtár, teleház. Ma már – az adókedvezményeknek köszönhetően – a falu több mint 200 vállalkozás székhelye. A vállalkozásoknak csak a kötelezően fizetendő gépjárműadót kell fizetniük. Az önkormányzat pénzügyi helyzete rendezett, nem szorul hitelre, teljesen önfenntartó: a termelt zöldségeket és gyümölcsöket a közétkeztetésben használják fel, a közintézményeket fával fűtik és állatokat helyeznek ki a családokhoz. Komlóska múltja, jelene és jövője tanulságokkal szolgálhat a többi kistelepülés számára, mindennapjaikból megismerhető a vidéki Magyarország egy kicsiny, életképes és szerethető gyöngyszeme.

2015-ben első ízben pályázott egy – lélekszámát tekintve az erős középmezőnyhöz tartozó – város. A pályázók közt volt agglomerációs és perifériális, csökkenő és növekvő népességű, 470 fős és 5700 lelkes egyaránt. Különböző helyzetből indulva, eltérő módszereket választva váltak mindannyian sikeressé. Sosem volt még ilyen magas a beadott pályaművek színvonala, ami jelentősen megnehezítette a döntéshozatalt.

A 2015. évi Falumegújítási Díj nyertes településeinek képviselői Komlóskán

Győzött Nagypáli, a megfiatalodott ökofalu

A győztes Nagypáli lett, ahol közel két évtized alatt a 272 lelkes falu lakossága 502 főre emelkedett, az életkori átlagot tekintve pedig megfiatalodott. A települést sokan csodafaluként emlegetik. Nagypáliban az elmúlt tizennyolc évben szinte mindent másként csináltak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladták, hanem bővítették a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. Nagypáli az 5000 fő alatti települések között kétszeres Napkorona-bajnok címmel büszkélkedhet.

Nagypáliról korábbi cikkünkben itt olvashatsz. Alább pedig egy rövid videóból megismerheted a falut.

A 2015. évi Magyarországi Falumegújítási Díj végeredménye

A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezése a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért

Nagypáli (Zala)

Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért

Dunakiliti (Győr-Moson-Sopron)

Ebes (Hajdú-Bihar)

Iszkaszentgyörgy (Fejér)

Kunszállás (Bács-Kiskun)

Orfű (Baranya)

Varsány (Nógrád)

Varsányról korábbi cikkünkben itt olvashatsz.

Falumegújítási konferencia Komlóskán, a 2016. április 26-27-i díjátadón – Fotó: Kanyó Judit

Magyarországi Falumegújítási Díj a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért

Csikóstöttös (Tolna)

Csomád (Pest)

Dég (Fejér)

Jászladány (Jász-Nagykun-Szolnok)

Mátraszőlős (Nógrád)

Székkutas (Csongrád)

Zalaszentiván (Zala)

Dícsérő oklevél a falumegújításban végzett különleges teljesítményért

Békésszentandrás (Békés)

Kaposmérő (Somogy)

Leányfalu (Pest)

Szajol (Jász-Nagykun-Szolnok)

Újhartyán (Pest)

Nagypáli, a győztes település részt vehet az „Európai Falumegújítási Díj – 2016” pályázaton – melyet 2014-ben Tihany nyert meg – és helyszíne lesz a következő, 2018. évi díjátadó ünnepségnek és falumegújítási konferenciának.

Címfotó: Nagypáli