Kínai és tasmán kincset is őriznek a szabadegyházi arborétumban

A község majd minden lakókára jutna egy növényritkaság.
Kapcsolódó cikkek

Szabadegyháza arborétuma Magyarország egyik legfiatalabb, új telepítésű arborétuma. Az első fákat 1993 őszén ültették az iskola belső udvarába, azóta szépen gyarapodik és fejlődik a növényvilág. A mai állapot folyamatos fejlesztés eredménye, ezért a fák különböző méretűek: a 30 cm és a 10 méter között minden átmenet előfordul.

Kínai ezüstkataja – Fotó: Wikimedia Commons

Az arborétum jelenleg öt, egymáshoz közeli helyszínen található, összesen 2,5 hektáros területen, a falu központjában. A legnagyobb gyűjtemény a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola területén, 1 hektáros területen tekinthető meg.

Az arborétum létrehozásakor a helyi önkormányzat így fogalmazott:

Az arborétum sokszínűségével mutasson példát, választásai lehetőségeket községünk lakói számára, hogy saját kertjeikben ők is egzotikus, ritka fákat ültessenek – így idővel talán egész községünk arborétumfalva lesz. Olyan ritka, botanikailag értékes fafajokat próbálunk telepíteni minél nagyobb számban, melyek hazánkban ritkán vagy egyáltalán nem láthatóak.

Szabadegyházán a legkisebb egyedszámban megmaradt, kritikusan veszélyeztetett fajok is megtalálhatók. Ma már annyi van, hogy az alig 2 ezer fős községben majd minden lakóra juthatna egy növényritkaság – írta a feol.hu.

Tasmán magköpenycitrus – Fotó: Wikimedia Commons

Möszmer Antal falubotanikus, az arborétum mindenese a lapnak elmondta: tavasszal érkezett a tasmán magköpenycitrus, melyet Magyarországon még senkinek sem sikerült felnevelnie, de itt szépen növöget. A falubotanikus nagy álma egy juharlevelű lángfa is.

Szabadegyházán megtalálható az arborétumok Szent Gráljának tartott kínai ezüstkataja is, melyet szó szerint lakat alatt tartanak: a beszerezhetetlen kincs egy nagy ketrecben látható.

Címfotó: szabadegyhaza.hu