Virágzó vidékünk

Tiszaigar, a vidék rejtett gyöngyszeme – Megújult az arborétum

Van itt minden: cserje, rózsa, tölgy, fenyő, gesztenye.

Csaknem 100 millió forintból újult meg a Tiszaigari Arborétum, ahol többek közt új fogadóépület, parkoló, felújított sétaútvonalak és növényjelző táblák várják a látogatókat.

A 21. századi színvonalú fejlesztés lehetővé teszi, hogy az arborétumra, „a vidék rejtett gyöngyszemére” irányuljon a figyelem.

Fotó: MTI - Mészáros János
Fotó: MTI – Mészáros János

A Tiszaigari Arborétumban összefonódik hosszú évszázadok értékőrző munkája és a jelenkor fejlesztései. A növényállomány bővítése egy 43 darabból álló tölgyfajta-gyűjtemény kialakításával kezdődött, amelyet 65 cserje- és 14 rózsafajta ölel körül. A fafajokat, a helytörténeti érdekességeket új ismertető, eligazító táblák jelzik.

Az arborétumban számos idős, nagyméretű lomb-és tűlevelű fafaj található, a legjelentősebbek: páfrányfenyő, tiszafa, kolorádófenyő, szerb luc, duglászfenyő, amerikai mocsárciprus.

Fotó: MTI - Mészáros János
Fotó: MTI – Mészáros János

A bükk és a szelídgesztenye mellett 17 tölgyfaj is fellelhető. Említésre érdemes a kúszó farkasalma, a nagylevelű liliomfa, a tulipánfa, az illatos fűszercserje, amerikai, hasogatott levelű bodza is. A kert legértékesebb fajai az arborétummal egyidős tiszafák, a páfrányfenyő, a kolorádófenyő és a szerbfenyő – írta az MTI.

Címfotó: MTI – Mészáros János

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik