Virágzó vidékünk

Kozmikus utazásra röpíti a látogatókat a Pannon Csillagda Bakonybélben

A Jupiter kavargó felhői és a Szaturnusz összetett gyűrűrendszere is megtekinthető.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2007-ben kezdte el csillagászati koncepciójának kidolgozását és megvalósítását. A Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben mért rendkívül kedvező fényszennyezettség-eredmények alapozták meg a Nemzetközi Csillagoségbolt-park kialakításának jövőképét, valamint a komplex csillagászati élménycentrum megvalósításának gondolatát.

Fotó: MTI - Mohai Balázs
Fotó: MTI – Mohai Balázs

Az igazgatóság 358 millió forint pályázati forrást nyert a Pannon Csillagda Látogatóközpont kialakításához Bakonybélben. A 421 milliós projekt feladata egy időjárás, napszak és szezonfüggetlen, tudományos igényű, ugyanakkor szórakoztató, csillagászatra épülő turisztikai szolgáltatás kialakítása volt.

Fotó: MTI - Mohai Balázs
Fotó: MTI – Mohai Balázs

A Pannon Csillagdában 400 m² alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállítás fogadja a látogatókat. Megismerhetjük a híres Gibeon meteoritot, több száz éves, antik távcsöveket, Galilei  felfedezéseit, kísérleteit, a tengerészek csillagászati navigációját, az űrkutatás legnagyobb expedícióit: a Holdutazást (Apollo program) és a Mars felfedezését.

A Pannon Csillagdában található hazánk egyetlen két projektoros digitális planetáriuma. Ezért planetáriumunk képe közel kétszer nagyobb felbontású és kétszer erősebb fényerejű mint minden más hazai társaié! A térhatású 5.1 hang, a monoscopic 3D kép felejthetetlen minőségben repítik a látogatót a kozmikus utazásra.

Fotó: MTI - Mohai Balázs
Fotó: MTI – Mohai Balázs

A Pannon Csillagda Obszervatóriumában négy különleges minőségű távcső várja az érdeklődőket. A H-alfa naptávcső a napkitörések misztikus világát fedi fel szemeink előtt. Ez a jelenlegi fokozott Naptevékenység miatt, különlegesen izgalmas felfedezés! Esti programjaikon a 40 cm átmérőjű főműszerrel a bolygókat – például. a Jupiter kavargó felhőit, a Szaturnusz összetett gyűrűrendszerét –, sőt akár a sok millió fényév távolságban lévő galaxisokat is megpillanthatják az érdeklődők.

A Kirándulástervező a napokban közzétett új videóval kedveskedett az érdeklődőknek:

Címfotó: MTI – Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik